Blocurile de lux din Gaziantep care s-au transformat în ruine. Oamenii știau de problemele clădirii, dar nimeni nu a făcut nimic

Data actualizării: Data publicării:
Zeci de mii de clădiri s-au prăbușit în urma cutremurelor din Turcia.
Zeci de mii de clădiri s-au prăbușit în urma cutremurelor din Turcia. Foto: Profimedia

O familie stă pe marginea unui drum, având doar un foc pentru lumină și căldură, și așteaptă un miracol. Sunt aici de nouă zile, dar cei dragi nu au fost găsiți. Oamenii stau lângă ruinele uneia dintre cele mai râvnite clădiri care puteau fi cumpărate în Gaziantep, înainte de cutremurul devastator care a lovit Turcia, relatează BBC.

„Aceasta este una dintre cele mai luxoase zone rezidențiale din Gaziantep”, spune muzicianul Yunus Emre, al cărui văr și familia lui, de patru persoane, sunt dispărute.

Cei mai bogați locuiesc aici. Acele apartamente se vindeau cu milioane”, spune el.

Dar prețul locuinței luxoase nu a însemnat nimic atunci când a avut loc cutremurul.

„Sunt foarte supărat. Vreau să aduc pe cineva în fața justiției, dar nu știu pe cine”, spune tânărul de 28 de ani. Crede că prea mulți sunt vinovați pentru ceea ce nu este doar o tragedie națională, ci, odată cu prăbușirea atâtor clădiri, un scandal național.

„Totul începe cu constructorul. Folosește materiale de construcție de calitate scăzută. Urmează autoritatea de certificare. Au pe mâini sângele oamenilor care au murit aici. Nu este corect să-i facem țap ispășitor doar pe antreprenor. Cei care au aprobat această clădire sunt responsabili împreună cu guvernul și statul. Nu ar fi trebuit deloc să semneze acest proiect de construcție”, spune el.

Complexul de apartamente Ayşe Mehmet Polat are 24 de ani. Patru dintre cele șase blocuri s-au prăbușit, în timp ce alte clădiri din jurul lui au rămas în picioare. Locuitorii își exprimaseră înrijorarea privind siguranța clădirii cu mult înainte de cutremurele devastatoare de săptămâna trecută.

Un bărbat despre care se spune că este contractorul a fost arestat. El a spus, prin intermediul avocatului său, că nu a făcut nimic greșit și nu ar trebui să-și asume responsabilitatea.

136 de persoane au murit în acest complex rezidențial la primul cutremur, care a avut loc noaptea. Oamenii dormeau și nu au avut timp să se salveze.

„Municipalitatea nu face verificări”

În imaginile de pe camerele de supraveghere de la o benzinărie din apropiere se vede mai întâi tremuratul violent al luminilor, apoi, câteva secunde mai târziu, se văd oamenii alergând pentru a-și salva viața, iar apoi, un nor gros de fum și praf care învăluie totul în cale.

Blocurile învecinate s-au prăbușit în câteva secunde.

Emel Filik, în vârstă de 65 de ani, caută plângând printr-o grămadă de obiecte personale adunate la marginea ruinelor.

„Totul a dispărut”, spune ea.

Filik spune că vărul ei dormea într-unul dintre cele patru blocuri prăbușite și că nimeni nu și-a asumat responsabilitatea pentru siguranța clădirii.

„După ce începi să locuiești în apartamentul tău, nu se întâmplă nimic. Nicio inspecție. Nici asigurarea împotriva cutremurului și asigurarea proprietății nu funcționează. Municipalitatea nu face verificări. Nu există monitorizare”, spune ea.

Au existat îngrijorări cu privire la aceste apartamente, spune ea, adăugând că șefa asociației de locatari– o numită Selma – le-a cerut chiar vecinilor să vină la o întâlnire pentru a-i asculta temerile.

„Acum șase luni, Selma ne-a vorbit despre problemele clădirii. Ea a spus: „Dragi locuitori, clădirile noastre s-ar putea prăbuși la cel mai mic cutremur. Să întărim stâlpii. Dacă nu aveți bani, municipalitatea ne poate ajuta pentru o soluție mai ieftină”. Au fost mai multe întâlniri, dar nu s-a întâmplat nimic”, spune ea.

Selma confirmă că a ținut mai multe întâlniri cu vecinii pentru a-și exprima temerile.

Dar ar trebui cu adevărat rezidenții să plătească pentru a fi în siguranță în propriile case? Aceasta era o chestiune de integritate structurală, nu de zugrăvit pereții.

Șeful organizației care reprezintă arhitecții din Turcia, Eyüp Muhçu, spune că responsabilitatea finală de a ne asigura că clădirile sunt sigure revine guvernului turc.

„Prioritatea guvernului central nu a fost să facă orașele în siguranță, ci să implementeze unele proiecte care au fost planificate exclusiv pentru maximizarea profiturilor. Din acest motiv, 65% din stocul de clădiri actual din Turcia este riscant. Și nu au fost implementate măsuri pentru aceste structuri riscante”, spune el.

„Am văzut clădirea îndoindu-se și prăbușindu-se”

Bahattin Așan a scos 7 oameni de sub ruinele complexului, cu mâinile goale.

„Am văzut clădirea îndoindu-se și prăbușindu-se. Am venit aici alergând, era întuneric, ploua, era zăpadă”, spune el.

Bahattin Aşan lucra ca agent de pază la complexul de locuinţe. El arată jurnaliștilor BBC un videoclip îngrozitor pe care l-a filmat în ruinele fumegânde, în care îi strigă pe cei prinși. Unii răspund.

„Am salvat șapte oameni singur. A fost ca la apocalipsă. Chiar și acum, când vă spun asta, încă tremur”, spune el.

Aşan spune că știa despre problemele clădirii.

„În parcare am văzut cu ochii mei defecțiuni. Când atingeam coloanele de beton, mi se făcea praf pe mâini, de parcă nu era deloc beton. Fierul ruginea în coloane, ploaia deteriora și coroda fierul”, spune el..

Întrebat dacă a raportat vreodată acest lucru, el a spus că problemele erau evidente atât pentru conducere, cât şi pentru locuitori.

„Îi spuneam unui prieten că, dacă ar fi să-mi dea un apartament aici, nu l-aș lua. Credeam că la un cutremur, clădirea se va prăbuși”, spune el.

În Gaziantep, municipalitatea spune, printr-un purtător de cuvânt, că nu au fost primite plângeri cu privire la clădirile din complexul rezidențial și, prin urmare, nu au fost efectuate inspecții.

„Am analizat înregistrările și nu am găsit nereguli”, a spus purtătorul de cuvânt.

Președintele Recep Erdogan a recunoscut că răspunsul de urgență după dezastru a fost lent pe alocuri, dar i-a îndemnat pe oameni să nu-i asculte pe cei pe care îi acuză că politizează o tragedie.

Guvernul său neagă acuzațiile de neglijență și susține că peste 98% dintre clădirile care s-au prăbușit erau mai vechi - precum complexul Ayşe Mehmet Polat - și construite înainte de preluarea mandatului partidului de guvernământ.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...