Statele Unite nu promovează un candidat anume pentru a conduce NATO, a spus secretarul de stat american Antony Blinken. Postul de secretar general al alianţei este deţinut în prezent de norvegianul Jens Stoltenberg, al cărui mandat, deja prelungit de două ori, expiră la sfârşitul lunii septembrie.
„Nu facem presiuni, nu promovăm niciun candidat anume. Ne consultăm foarte îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a determina unde vrem să mergem cu NATO şi cu conducerea sa”, a spus Antony Blinken într-o conferinţă de presă susţinută alături de ministrul britanic de externe, James Cleverly, la Londra , relatează News.ro.
Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că şi-ar dori să fie următorul secretar general al NATO, însă, în culise, se crede că preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, consideră că şeful NATO trebuie să fie dintr-un stat membru al UE, potrivit The Guardian.
NATO ar fi vrut să se ia o decizie asupra unui înlocuitor al lui Stoltenberg înainte de summitul de la jumătatea lunii iulie din Lituania. Însă, în lipsa unei soluţii convenabile pentru toţi, potrivit Reuters, care citează surse familiare cu discuţiile şi un oficial american, este de aşteptat ca Jens Stoltenberg să fie rugat să rămână în funcţia de secretar general al NATO pentru încă un an.
Mandatul lui Stoltenberg a fost deja prelungit de două ori, iar Jens Stoltenberg a declarat de mai multe ori că ar vrea să se retragă în septembrie, după nouă ani în funcţia de secretar general al alianţei militare. Norvegianul se bucură de un sprijin larg în rândul alianţei şi continuă să fie un lider eficient, a declarat sursa Reuters, care a solicitat anonimatul.
„Administraţia (Biden) se apropie (de) ideea ca Stoltenberg să mai rămână încă un an” în fruntea NATO, a declarat oficialul american, care a vorbit de asemenea sub rezerva anonimatului.
„Nu pare să existe în acest moment un consens în cadrul alianţei cu privire la înlocuirea sa”, a precizat el.
Şansele ca Stoltenberg să fie rugat să îşi prelungească mandatul încă o dată au crescut pe măsură ce summitul de la Vilnius se apropie. Stoltenberg a declarat în februarie că nu doreşte o nouă prelungire a mandatului său, dar a refuzat să spună ce ar face dacă membrii NATO i-ar cere să rămână în funcţie.
El şi-a menţinut această poziţie şi vineri, într-o conferinţă de presă, când a fost întrebat despre discuţiile tot mai intense referitoare la o nouă prelungire a mandatului său.
„Am declarat din nou şi din nou că nu solicit o prelungire şi nu există alte planuri decât să-mi închei activitatea, iar mandatul meu se încheie, în această toamnă”, a declarat el la sediul NATO.
Editor : M.B.