Bilanțul victimelor în urma uraganului Helene a depășit 100 de morți. Biden va merge, miercuri, în Carolina de Nord

Data actualizării: Data publicării:
Biden uragan helene
Foto: Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden a anunțat că va vizita Carolina de Nord, statul cel mai afectat de uraganul Helene, care a devastat o parte din sud-estul Statelor Unite, informează AFP preluată de Agerpres. Bilanţul morților în urma furtunii din sud-estul SUA a ajuns, luni, la 118.

„Voi merge în Carolina de Nord miercuri”, le-a declarat Joe Biden jurnaliştilor în Biroul Oval, la finalul unei reuniuni privind operaţiunile de salvare în curs.

În opinia liderului de la Casa Albă, ravagiile uraganului Helene sunt „fără îndoială” o consecinţă a schimbărilor climatice.

Întrebat dacă acest dezastru natural este rezultatul schimbărilor climatice, el a răspuns: „Absolut, absolut, fără îndoială. Da, da, da, da”, într-o scurtă discuţie cu jurnaliştii în Biroul Oval.

Totodată, Casa Albă a respins afirmaţiile potrivit cărora răspunsul său a fost lent. De asemenea, Biden l-a acuzat pe fostul preşedinte Donald Trump că răspândeşte minciuni, după ce candidatul republicat la alegerile prezidențiale a afirmat, fără dovezi, că guvernul federal ignoră dezastrul provocat de uraganul Helene şi refuză ajutorul susţinătorilor săi.

Helene a atins uscatul joi în nord-vestul Floridei cu intensitatea unui uragan de categoria a 4-a pe o scară cu 5 trepte, însoţit de vânturi de 225 km/h. Pe măsură ce a avansat spre nord, uraganul a pierdut din intensitate, dar a lăsat în urmă un peisaj dezolant.

După ce s-a format în Golful Mexicului, Helene s-a deplasat deasupra unor ape deosebit de calde. „Este probabil ca aceste ape foarte calde să fi jucat un rol în intensificarea rapidă a uraganului Helene”, a subliniat climatologul Andra Garner pentru AFP.

Prin încălzirea apelor mărilor, schimbările climatice fac mai probabilă intensificarea rapidă a furtunilor şi cresc riscul unor uragane mai puternice, susţin oamenii de ştiinţă.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri