Biden și Trump se întâlnesc, mâine, în prima dezbatere prezidențială americană din 2024. Regulile stabilite de cei doi candidați

Data actualizării: Data publicării:
dezbatere trump Biden
Prima debzatere Biden-Trump din 2024 are loc pe 27 iunie, în Atlanta, în statul Georgia, și va fi găzduită de postul CNN. Foto: Profimedia Images

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și rivalul său republican în cursa pentru Casa Albă, Donald Trump, se vor confrunta, joi, în prima dezbatere prezidențială americană din acest an, eveniment care se desfășoară în premieră în vară și fără implicarea Comisiei pentru Dezbateri Prezidențiale, agenția independentă care a organizat toate dezbaterile din 1988 până în prezent. Biden și Trump vor dezbate timp de 90 de minute, găzduiți de CNN, într-o dezbatere organizată cu participarea celor două echipe de campanie și cu reguli stabilite de comun acord.

Este prima dată când are loc un astfel de aranjament pentru organizarea dezbaterii prezidențiale. Aceste evenimente, în mod tradițional trei la număr, aveau loc în lunile septembrie și octombrie, cu câteva săptămâni înainte de data alegerilor.

Singura excepție, pe lângă 2024, a fost anul 2020, când din cauza pandemiei și a îmbolnăvirii lui Trump de Covid, ultima dezbatere a fost anulată.

Regulile agreate de cele două campanii sunt după cum urmează:

  • Microfoanele vor fi închise pe parcursul dezbaterii, cu excepția momentului în care unul dintre candidați răspunde la o întrebare;
  • Dezbaterea se va desfășura fără public în studio;
  • Pozițiile podiumurilor candidaților au fost stabilite printr-o aruncare de ban. Ea a fost câștigată de echipa Biden, așa că aceștia vor decide cum vor fi așezați cei doi candidați, în timp ce echipa Trump a decis ordinea vorbitorilor pentru concluzia dezbaterii. Fostul președinte este cel care va vorbi primul la încheierea dezbaterii;
  • Candidații nu au voie să se prezintă cu hârtii scrise anterior sau alt fel de ajutoare, însă aceștia vor primi fiecare un carnețel, un stilou și o sticlă de apă pentru a fi folosite pe parcursul dezbaterii;
  • Echipele de campanie nu au voie să interacționeze cu candidații pe parcursul pauzelor de publicitate, două la număr;

Dezbatere agreată de cele două campanii

Cele două campanii au negociat direct una cu alta pentru dezbateri pentru a stabili propriile reguli, a găsi moderatori și posturi. Echipa Biden a propus, de asemenea, o dezbatere între candidații pentru vicepreședinție. Aceasta ar urma să aibă loc în iulie, după Convenția Națională Republicană, care va stabili formal cine sunt candidații partidului la alegerile din noiembrie.

„Donald Trump a pierdut două dezbateri în faţa mea în 2020. De atunci, nu s-a mai prezentat la vreo dezbatere”, a susţinut Biden într-un mesaj video pe Twitter, la puțin timp după anunțul că dezbaterea va avea loc în iunie și va fi găzduită de CNN.

„Acum pare că vrea să dezbată din nou cu mine. Fă-mă fericit, prietene. O să fac asta chiar de două ori”, a adăugat el.

În replică, Trump a afirmat că Biden este „cel mai slab participant la o dezbatere” cu care s-a confruntat vreodată. Într-un mesaj cu numeroase majuscule, aşa cum obişnuieşte, el a scris: „Sunt gata şi dispus să dezbat cu Joe cel necinstit la cele două date propuse”.

Nici Biden, dar nici Trump nu au dorit să se confrunte în dezbateri electorale cu contracandidații lor la alegerile interne pentru stabilirea candidaților. De partea republicană, Trump a fost absent la toate dezbaterile cu contrandidații săi în alegerile preliminare, în timp ce Partidul Democrat a refuzat să organizeze vreo dezbatere pentru alegerile preliminare. 

Biden a refuzat să participe la dialogul tradiţional televizat organizat de Comisia pentru Dezbateri Prezidenţiale, respingând organizaţia independentă care s-a ocupat de aceste evenimente din 1988. Şefa de campanie a preşedintelui SUA, Jennifer O'Malley Dillon, a informat în scris comisia că acesta nu va fi prezent la dezbaterile programate în 16 septembrie, 1 octombrie şi 9 octombrie.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Câte zile libere mai au bugetarii în 2024. Când e următoarea minivacanță pentru români
Digi FM
Visul românesc al familiei Darnal. Povestea soților nepalezi mutați în România
Pro FM
Lidia Buble, surprinsă în timp ce dansa acoperită doar cu un cearșaf. Cum au reacționat fanii: „Te credeam...
Film Now
Emma Roberts spune că tinerele actrițe se confruntă cu prea multe acuzații de nepotism: “De ce nu se ia...
Adevarul
De ce ne e foame în intervalele 10:00 – 11:00 dimineața şi 4:00 – 5:00 după-amiaza. Gustările sănătoase care...
Newsweek
Casa de Pensii cere 3 documente pentru o pensie mare la recalculare. Unde le depui? Până când?
Digi FM
Visul românesc al familiei Darnal. Povestea soților nepalezi mutați în România
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în...
Film Now
Dolph Lundgren, distracție pe o plajă din Italia, cu soția în vârstă de 27 de ani și fiica de 22 de ani. Din...
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...