Exilații din Belarus susțin că plănuiesc o lovitură de stat împotriva președintelui autoritar al țării, Aleksandr Lukașenko, care ar urma să fie executată "la momentul potrivit". Liderul grupului de rezistență BYPOL, care acționează din Polonia, a declarat că înfrângerea Rusiei în Ucraina este esențială pentru a slăbi regimul de la Minsk. Mai mult, grupul de rezistență partizană BYPOL a antrenat ofițeri și a sabotat activ Kremlinul în războiul cu Ucraina, toate acestea pentru a pregăti o lovitură de stat împotriva regimului de la Minsk, a afirmat un fost oficial din Belarus, reprezentant al structurii, citat de Politico.
"Am elaborat un plan și îl vom pune în aplicare la momentul potrivit", a declarat fostul ofițer belarus Aliaksandr Azarau pentru postul de presă belgian VRT.
Potrivit lui Azarau, este nevoie ca președintele rus Vladimir Putin să fie învins în Ucraina pentru a slăbi regimul lui Lukașenko.
"Fără Putin, nu există Lukașenko. Dacă Ucraina poate declanșa o ofensivă reușită, Putin nu va mai avea timp pentru Belarus", a spus acesta.
Azarau a mai precizat că grupul a comis acte de sabotaj împotriva Rusiei în eforturile de a ajuta Kievul în război, atacând avioane rusești, distrugând căi ferate și antrenând voluntari belaruși care luptă alături de forțele ucrainene.
În februarie 2023, grupul a revendicat atacul cu dronă care a avariat grav un avion militar rusesc în apropiere de Minsk.
Azarau, un fost oficial al serviciilor de securitate belaruse, a declarat că a demisionat după ce a "asistat la fraudarea alegerilor prezidențiale din 2020 și la reprimarea cu mână forte a protestelor care au urmat". El a fugit în Ucraina și, în cele din urmă, în Polonia, de unde conduce BYPOL.
Pe 15 februarie, un tribunal belarus l-a condamnat în absență pe Azarau, împreună cu alți cinci foști ofițeri de poliție, pentru " instigare la ură socială, uneltire pentru preluarea puterii prin forță și crearea unui grup extremist".
Azarau a primit cea mai aspră sentință - 25 de ani de închisoare și o amendă substanțială de aproximativ 123.500 de dolari.
Lukașenko, care conduce Belarus din 1994, a anunțat recent că va candida din nou la președinție în 2025.
Un aliat apropiat al lui Putin, Lukașenko l-a susținut pe președintele rus - pe care îl consideră un "frate mai mare" - pe tot parcursul invaziei sale la scară largă în Ucraina. El i-a permis lui Putin să amplaseze arme nucleare tactice pe teritoriul țării sale.
Statele occidentale au condamnat implicarea Belarusului în războiul din Ucraina, Parlamentul European numindu-l pe Lukașenko "complice".
Editor : Andreea Smerea