Belarus îi va cere Germaniei să preia din migranţii care se află la frontiera cu Polonia, însă țara este gata să rezolve şi singură problema, a declarat, luni, Aleksandr Lukaşenko. Preşedintele a atenţionat oficialii polonezi cu privire la consecinţele închiderii graniței. "Închid frontiera, să le fie de bine. Dar să se gândească cum vor comunica ei cu Rusia, China și în general cu Estul", a spus Lukaşenko.
"Vom rezolva şi singuri problema acestor oameni, dacă Germania nu-i va prelua. Ce ne rămâne de făcut? Nu avem altă soluţie. Însă noi trebuie să le cerem germanilor să-i preia", a subliniat Lukaşenko, potrivit TASS şi BelTA.
Săptămâna trecută, preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi cancelarul german Angela Merkel au avut luni o convorbire telefonică privind criza migraţiei la graniţa poloneză, a informat agenţia de presă de stat din Belarus. Discuția a avut loc în contextul în care Bruxelles-ul acuză Minsk-ul că a orchestrat această criză.
Aleksandr Lukaşenko avertizează Polonia cu privire la consecinţele închiderii frontierei
De asemenea, Aleksandr Lukaşenko a atenţionat partea poloneză cu privire la consecinţele închiderii frontierei.
"Aceasta este mai degrabă o adresare către polonezi. Auziţi, probabil, ameninţările permanente din partea acestor politicieni şi conducători sălbatici ai Poloniei: vom închide frontiera. În acest sens pot spune doar atât: vor închide, să le fie de bine. Dacă e mai comod astfel, să o închidă. Însă înainte de aceasta ar trebui să se gândească, cum vor comunica ei cu Rusia, China şi în general cu Estul", a atenţionat preşedintele Belarusului, mai scriu sursele citate de Agerpres.
Lukaşenko a afirmat și că nu vrea o confruntare la frontiera dintre Belarus și Polonia, ceea ce ar echivala cu un conflict armat.
Mii de migranţi încearcă de luni de zile să ajungă în Uniunea Europeană dinspre Belarus. Situaţia a degenerat în ultimele săptămâni şi mai multe mii de persoane au rămas blocate la frontiera polonezo-belarusă, provocând tensiuni importante între Minsk, susţinut de Moscova, şi Bruxelles. Europenii acuză regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că a orchestrat acest aflux de migranţi - majoritatea provenind din Orientul Mijlociu - eliberându-le vize, ca să se răzbune pentru sancţiunile occidentale.
Citește și: Lukașenko recunoaște pentru prima oară că armata bielorusă i-a ajutat pe migranți să ajungă la granița UE: „Suntem slavi. Avem suflet”
Editor : A.A.