Live Text Prigojin este contrazis și de ruși, nu doar de ucraineni. Peskov și armata Moscovei infirmă că șeful Wagner a cucerit orașul Soledar
O nouă zi a războiului din Ucraina, iar situația orașului Soledar din estul țării este tot incertă. Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat cucerirea "întregului teritoriu al Soledar". A fost contrazis nu doar de ucraineni, dar și de armata rusă, care a transmis că bătălia continuă. Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat împotriva anunțurilor premature privind capturarea orașului.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Lituania va trimite Ucrainei sisteme antiaeriene
ACTUALIZARE 22:34 Lituania va furniza sisteme antiaeriene și echipamente de apărare aeriană Ucrainei, ca parte a unui program de ajutor militar, a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă din Lviv, președintele Gitanas Nauseda, relatează Ukrainska Pravda.
„În zilele premergătoare începerii războiului, am oferit asistență militară Ucrainei, în special sub formă de Stinger (sisteme portabile de apărare aeriană). Astăzi avem o veste bună pentru Ucraina: oferim sisteme de apărare aeriană și anumite instalații antiaeriene care să vă ajute în această luptă”, a declarat președintele lituanian.
Anterior, președintele Volodimir Zelenski i-a mulțumit omologului său lituanian „pentru decizia de a preda Ucrainei sistemele antiaeriene, ceea ce va consolida protecția sistemului energetic, în special împotriva atacurilor dronelor iraniene”.
Zelenski cere mai mult sprijin din partea NATO: „Discursul despre uşi deschise nu este suficient pentru Ucraina”
ACTUALIZARE 20:15 Președintele Volodimir Zelenski a spus miercuri, în cadrul unei întâlniri cu omologii săi polonez și lituanian, în orașul Liov, că Ucraina are nevoie de mai mult decât promisiunea unor uși deschise din partea NATO, relatează Reuters şi AFP.
Zelenski i-a cerut miercuri Alianţei Nord-Atlantice să facă mai mult decât doar să promită că Ucraina va avea uşa deschisă la summitul din iulie de la Vilnius, adăugând că ţara sa are nevoie de „paşi fermi” în contextul în care încearcă să adere la organizaţia transatlantică, scrie Agerpres.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
În luna septembrie, la şapte luni după ce a fost invadată de Rusia, Ucraina a solicitat o procedură rapidă de aderare la NATO. Alianţa afirmă că are o politică a uşilor deschise faţă de Ucraina, dar nu a precizat dacă va accelera măsurile către o posibilă aderare a ţării la organizaţie.
Mediatorii pentru drepturile omului ucrainean şi rus au cerut intervenţia lui Erdogan pentru un „culoar umanitar”. Președintele turc spune că este „pregătit"
ACTUALIZARE 20:10 Mediatorii pentru drepturile omului ucrainean şi rus au cerut intervenţia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan în favoarea unui „culoar umanitar” care să permită evacuarea femeilor, a copiilor şi a răniţilor rămaşi în zona frontului din Ucraina, a anunţat miercuri mediatorul turc Seref Malkoc, potrivit AFP.
Şeful statului turc a dat asigurări că este „pregătit” să îşi asume acest rol.
„Există răniţi. Au rămas femei şi copii în mijlocul luptelor dintre cele două părţi. Cei doi mediatori au exprimat o cerere comună: deschiderea unui culoar umanitar sub egida lui Recep Tayyip Erdogan, cum acesta a făcut în cazul coridorului pentru cereale” din Marea Neagră, a explicat Seref Malkoc, după o întâlnire la Ankara cu omologii săi ucrainean şi rus.
„Domnul Malkoc a exprimat o propunere cu privire la deschiderea unui culoar pentru cei răniţi. Noi suntem pregătiţi”, a declarat ulterior preşedintele Turciei, fără a oferi alte detalii.
Cei doi emisari ucrainean şi rus, Dmitro Lubineţ şi Tatiana Moskalkova, s-au întâlnit într-o primă fază marţi la Ankara, iar a doua zi şi în prezenţa lui Seref Malkoc şi a preşedintelui parlamentului turc, transmite Agerpres.
Cei doi reprezentanţi „au discutat despre o gamă largă de probleme umanitare şi despre furnizarea unei asistenţe în materie de drepturile omului pentru cetăţenii celor două ţări”, a menţionat Dmitro Lubineţ pe social media.
„A fost evocat ajutorul umanitar pentru cetăţenii” ucraineni şi ruşi, a confirmat la rândul său Tatiana Moskalkova.
De la începutul invaziei militare ruse în Ucraina, Erdogan a menţinut relaţiile cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Ankara, care furnizează arme Kievului, propune constant să joace rolul de mediator între cele două părţi beligerante. Membră a NATO, Turcia nu s-a asociat sancţiunilor occidentale contra Moscovei.
Ea a jucat deja un rol esenţial într-un schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina, în septembrie, şi în încheierea în luna iulie, sub egida ONU, a unui acord ce permite exportul de cereale ucrainene via Marea Neagră şi Bosfor.
„Generalul Armaghedon”, înlocuit de Putin. Şoigu l-a numit pe Gherasimov comandantul războiului din Ucraina
ACTUALIZARE 19:02 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a făcut miercuri noi numiri la conducerea „operaţiunii militare speciale” din Ucraina, informează Reuters şi TASS.
Serghei Șoigu l-a numit pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, comandant al Forţelor armate combinate care luptă în Ucraina, iar adjuncţi ai săi au fost numiţi comandantul Forţelor Aerospaţiale ruse generalul Serghei Surovikin, comandantul Forţelor Terestre generalul Oleg Saliukov, precum şi şeful-adjunct al Statului Major al armatei ruse, general-locotenentul Aleksii Kim, scrie Agerpres.
Potrivit ministerului rus, decizia privind majorarea nivelului de conducere al „operaţiunii militare speciale” din Ucraina este legată de „extinderea anvergurii obiectivelor vizate, necesitatea organizării unei cooperări mai strânse între tipurile de trupe ale forţelor armate, precum şi de majorarea calităţii tuturor formelor de aprovizionare şi a eficienţei conducerii” acestor forţe.
Polonia trimite Ucrainei tancuri Leopard. Duda: „Vrem să fie o coaliție internațională”
ACTUALIZARE 17:59 Polonia va trimite Ucrainei tancuri principale de luptă Leopard, ca parte a unei coaliții internaționale, a anunțat miercuri președintele polonez, relatează Reuters.
În timpul unei vizite în orașul Lviv din vestul ucrainean, Andrzej Duda a spus că „o companie de tancuri Leopard va fi predată Kievului ca parte a construirii coaliției”. Acestea sunt primele tancuri de fabricație occidentală pe care Ucraina le primește după declanșarea războiului. „Vrem să fie o coaliție internațională”, a mai spus președintele Poloniei.
Kievul a cerut vehicule militare grele, cum ar fi Leopard 2, de fabricație germană, care ar reprezenta o creștere semnificativă a sprijinului occidental pentru Ucraina.
Preşedinţia suedeză a Consiliului UE: Suntem pregătiți pentru un război de durată în Ucraina
ACTUALIZARE 17:55 Uniunea Europeană este pregătită pentru un război de durată în Ucraina şi va sprijini Kievul atât timp cât va fi necesar, a declarat miercuri ministrul de externe suedez Tobias Billstrom, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, informează Reuters.
„În pofida încercărilor continue ale Rusiei de a ne diviza, unitatea din interiorul UE şi peste Atlantic este puternică. Uniunea Europeană este pregătită pentru un război îndelungat şi va continua să fie de partea Ucrainei cu sprijin umanitar, militar, economic şi politic atât timp cât va fi necesar”, a declarat Billstrom într-o conferinţă de presă la Stockholm.
El a adăugat că UE va continua să lucreze la sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei, conform Agerpres.
Kremlinul refuză negocieri de pace cu Ucraina atâta vreme cât „Occidentul nu permite Kievului să fie flexibil"
ACTUALIZARE 17:21 Kremlinul nu vede posibile negocierile de pace cu Ucraina atâta vreme cât dialogul cu Rusia rămâne interzis de legislația Kievului sau cât timp Occidentul nu permite Kievului să fie flexibil în această privință, a spus reporterilor, miercuri, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, transmite agenția de presă rusă TASS.
Comentând o declarație a ministrului de externe turc Mevlut Cavusoglu, care a spus că Rusia era dispusă să discute cu Ucraina, Peskov a spus: „În situația în care președintele Ucrainei are interdicția de a ne contacta din cauza legislației ucrainene iar când Occidentul este evident reticent să permită Kievului orice flexibilitate aici, nu se poate discuta nicio perspectivă (pentru dialog) în acest moment”.
„Rusia întotdeauna a fost pregătită să rezolve problemele prin negocieri”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Iar președintele Putin a spus în mod repetat că încă suntem pregătiți pentru acest lucru”. „Desigur, am prefera să atingem scopurile noastre prin căi pașnice și diplomatice”, a adăugat acesta.
Forțele ruse încearcă „fără succes” să captureze Soledar
ACTUALIZARE 15:50 Un oficial ucrainean din ministerul Apărării a declarat miercuri că forțele ruse încearcă fără succes să străpungă liniile defensive ucrainene pentru a captura orașul Soledar, însă luptele continuă.
„Luptele continuă în Soledar... Inamicul și-a înlocuit din nou unitățile după ce a suferit pierderi, a crescut numărul de mercenari Wagner și încearcă să pătrundă prin apărarea forțelor noastre și să cucerească complet orașul, dar fără succes”, a declarat Hanna Maliar.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
De asemenea, Kremlinul nu a revendicat încă victoria și a recunoscut pierderi grele, relatează Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Să nu ne grăbim, să așteptăm declarații oficiale. Există o dinamică pozitivă în derulare”.
Situația din zonele anexate în Ucraina este „dificilă”, spune Putin
ACTUALIZARE 15:45 Vladimir Putin a spus că situația din cele patru teritorii ucrainene pe care Rusia le-a anexat este „dificilă pe alocuri”, potrivit Sky News.
Într-o întâlnire televizată cu oficialii ruși, Putin a spus că Kremlinul are toate resursele necesare pentru a îmbunătăți viața în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova le-a anexat ilegal în septembrie.
Forţele de apărare aeriană ruso-belaruse, întărite cu rachete. Zelenski: „Ucraina trebuie să fie pregătită la frontiera cu Belarus”
ACTUALIZARE 15:15 Forţele de apărare aeriană comune ruso-belaruse au fost întărite cu noi unităţi de rachete ce au fost amplasate pe poziţii, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Minsk, citat de Reuters. În același timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat miercuri, după o vizită în regiunea Liov, că Ucraina trebuie să fie pregătită la frontiera sa cu Belarus chiar dacă până în prezent există doar „declaraţii puternice” din partea vecinului său.
Citește și Putin pierde 160 de milioane de euro pe zi din cauza plafonării prețului petrolului rusesc
„Nimeni nu mai numără morții”. Mărturia unui soldat ucrainean din Soledar despre bilanțul înfricoșător al luptelor din oraș
ACTUALIZARE 14:00 Un soldat ucrainean care luptă în Soledar, oraș în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, a declarat pentru CNN că situația este „critică” și că numărul victimelor este atât de mare, încât „nimeni nu mai numără morții”. Grupul Wagner a reclamat miercuri cucerirea orașului Soledar, însă ucrainenii spun că încă se duc lupte.
Soldatul face parte din Brigada 46 Aeropurtată, care conduce lupta de apărare a Soledarului, însă CNN nu i-a făcut publică identitatea, din motive de securitate.
„Situația este critică. Dificilă. Rezistăm până la ultimul”, a spus soldatul pentru CNN. El a descris un câmp de luptă în care clădirile din oraș trec zilnic de la o tabără la alta, iar numărul victimelor este atât de mare, încât nu mai pot fi ținute bilanțuri.
„Nimeni n-o să vă spună câți morți și răniți sunt aici. Pentru că nimeni nu știe cu precizie. Absolut nimeni. Nici la comandament, nici nicăieri. Pozițiile sunt câștigate și pierdute întruna. Unde a fost o clădire a noastră azi, mâine va fi a grupului Wagner”, a spus soldatul. „În Soledar, nimeni nu mai numără morții”, a adăugat el.
Peskov și armata rusă îl contrazic pe șeful Wagner
ACTUALIZARE 13.40. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat împotriva anunțurilor premature privind capturarea orașului ucrainean Soledar. El a declarat că există un "trend pozitiv" în oraș, dar nu a spus că forțele ruse au controlul. Totodată, Ministerul rus al Apărării a declarat că unitățile aeropurtate au blocat părțile de nord și de sud ale Soledar, scrie CNN.
Şeful grupării paramilitare Wagner Evgheni Prigojin revendicase miercuri cucerirea "întregului teritoriu al Soledar".
"Unităţi aeropurtate ruse au blocat părţile dinspre nord şi sud ale Soledar. Forţele aerospaţiale ruse lovesc bastioane inamice. Forţele de asalt se bat în oraş", a transmis Ministerul Apărării rus într-un comunicat, în timp ce trupele Moscovei încearcă de mai multe săptămâni să cucerească acest mic oraş din regiunea Doneţk.
Potrivit mai multor analişti, există o concurenţă feroce între grupul Wagner şi armata rusă.
Kremlinul a salutat de asemenea progresele înregistrate de forţele ruse în operaţiunea lor în jurul Soledar, vorbind de o "dinamică pozitivă", dar fără să confirme capturarea oraşului, anunţată anterior de grupul de mercenari Wagner.
"Să nu ne grăbim, să aşteptăm rapoarte oficiale", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a admis pierderi grele de partea rusă.
"Chiar dacă succesele tactice sunt importante, ele au preţ ridicat, sunt câştigate cu preţul eroismului fantastic al luptătorilor noştri", a spus el.
Ultimele imagini cu britanicul care a dispărut în Ucraina. Bombele cădeau în jurul lui în timp ce îi evacua pe civilii din Bahmut
ACTUALIZARE 12:50 Unul dintre cei doi britanici care au dispărut în Ucraina săptămâna trecută a dezvăluit în ultimul său interviu pericolele pe care el și ceilalți voluntari le înfruntă zilnic, scrie Sky News. Christopher Parry nu a mai fost văzut de vineri dimineața după ce a plecat spre una dintre cele mai periculoase regiuni din țară ca să îi evacueze pe civili din calea bombelor.
Cum arată școala din Makiivka, unde se adăposteau sute de soldați ruși
ACTUALIZARE 12:32 Au apărut noi imagini din Makiivka, localitatea din estul Ucrainei unde sute de soldați ruși care se adăposteau în clădirea unei școli au fost loviți de rachetele HIMARS trimise de ucraineni în noaptea de Anul Nou. Clădirea a fost complet ștearsă de pe fața pământului.
Mesajul lui Zelenski la Globurile de Aur: „Nu va exista un al treilea război mondial”
ACTUALIZARE 10:50 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apărut într-un mesaj video în timpul transmisiunii Globurilor de Aur pentru a le mulțumi aliaților săi din „lumea liberă”, potrivit CNN.
Sean Penn l-a introdus pe comediantul ucrainean devenit politician, referindu-se la protestele în curs de desfășurare din Iran, în timpul cărora mai mulți cetățeni au fost executați, și la mișcarea pentru drepturile femeilor din Afganistan. Câștigătorul premiului Oscar s-a întâlnit anterior cu Zelenski la Kiev și i-a dăruit unul dintre premiile sale Oscar, cerându-i președintelui să i-l înapoieze când războiul se va încheia.
Zelenski a declarat în alocuțiunea sa că „războiul din Ucraina nu s-a terminat încă, dar valul se întoarce și este deja clar cine va câștiga”, în aplauzele publicului. „Mai sunt încă bătălii și lacrimi înainte”, a mai spus Zelenski în mesajul înregistrat. „Dar acum pot să vă spun cine a fost cel mai bun în anul precedent – voi, în lumea liberă, care v-ați unit în jurul susținerii poporului ucrainean liber”, a mai punctat liderul de la Kiev.
Zelenski și-a amintit de Globurile de Aur de la începutul anilor 1940, înainte de încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. „Nu va exista un al treilea război mondial”, a spus el. „Nu este o trilogie”, a 'inut să mai precizeze.
Prigojin: Wagner a cucerit Soledar
Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a anunțat pe platforma VKontakte, imediat după miezul nopții, că „unitățile Wagner au luat sub control întregul teritoriu al Soledarului. În centru orașului s-a format o «căldare» în care au loc lupte. Numărul prizonierilor va fi anunțat mâine”, se arată pe VKontakte, unde Progojin a pus și o poză în care apare alături de soldații săi în ceea ce pare a fi un tunel dintr-o mină de sare din Soledar.
El a precizat încă o dată că „doar luptătorii grupului Wagner” au luat parte la cucerirea orașului.
Tot pe rețelele sociale a apărut o filmare în care doi soldați Wagner spun că se află în fața clădiri administrației din centrul Soledarului.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Jurnalist ucrainean în Soledar: „Trupele noastre fac tot ce pot, iar în unele locuri fac imposibilul”
Pe de altă parte însă, un reporter ucrainean care afirmă că relatează din Soledar, Yuri Butusov, spune că orașul nu a căzut complet și că încă se dau lupte grele.
El susține că rușii dezinformează când spun că au cucerit orașul.
„Trupele noastre fac tot ce pot, iar în unele locuri fac imposibilul. Câțiva soldați din Brigada 46 Aeropurtată s-au ales cu degerături, unuia dintre ei îi vor fi amputate zece degete mâine, după multe zile de luptă în frig, și vor rămâne pe poziții până la sfârșit. (...) Comandanții noștri acordă o mare atenție acestei zone. (...) Nu toată lumea este bine, dar vom vorbi mai târziu despre asta. Acum e important că avem destulă putere de luptă și oportunități să acționăm în acird cu situația din teren”, a scris Yuri Butusov pe Facebook.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Bombardamente grele la Soledar
Forțele ruse au lovit marți de 86 de ori zona orașului minier Soledar în estul Ucrainei, unde se duc lupte intense, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene pentru CNN.
„Toată atenția lor este concentrată pe capturarea acestei așezări...Lupte intense au loc acolo. În timpul ultimei zile, inamicul a tras de 86 de ori către Soledar și împrejurimile sale. Inamicul maximizează atacurile sale pentru a sparge defensiva noastră”, a declarat, marţi, Serghei Cerevatîi, purtător de cuvânt al Grupului Estic al Forțelor Armate ale Ucrainei, pentru CNN.
Cerevatîi a negat o afirmație a șefului autoproclamatei Republici Donețk, susținute de Rusia, Denis Pușilin, că forțele Kremlinului erau aproape de acapararea Soledar. Pușilin a fost citat de agenția de presă rusă TASS spunând marți la postul TV Canalul 1 că orașul era „aproape de eliberare”, fără a oferi nicio dovadă privind această afirmație.
Cerevatîi a spus: „Nu avem o astfel de informație în acest moment. Ei (rușii) deseori fac declarații similare în situații similare când sunt lupte intense... ei nu au reușit să ia nimic concret (în est), nici chiar centrul districtual al Bahmut, timp de șase luni. Așa că acum încearcă să umfle o altă super-victorie în jurul Soledar”.
Cerevatîi a insistat că situația din oraș este „sub control” și că în alte locuri de lângă Bahmut „inamicul a fost respins”.
Editor : B.P.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News