Bărbatul fotografiat cu picioarele pe biroul lui Nancy Pelosi în asaltul de la Capitoliu a fost condamnat la închisoare
Data publicării:
Richard Barnett, care s-a aşezat în locul liderei Camerei Reprezentanţilor şi şi-a pus picioarele pe biroul ei, în timpul revoltei din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA, va face patru ani şi jumătate de închisoare, informează dpa, citată de Agerpres.
Condamnarea a fost pronunţată miercuri; verdictul de vinovăţie fusese dat de un juriu în ianuarie. Barnett, în vârstă de 63 de ani, era pasibil de o pedeapsă de până la 47 de ani de detenţie, chiar dacă procuratura a cerut doar şapte ani.
Cea mai mare condamnare pentru un participant la revolta celor care contestau alegerea lui Joe Biden ca preşedinte al SUA şi înfrângerea lui Donald Trump a fost până acum de 14 ani de închisoare.
Barnett a devenit celebru după ce a fost fotografiat cu picioarele pe biroul democratei Nancy Pelosi, căreia i-a lăsat şi un bilet cu un mesaj în care şi-a folosit porecla: „Hey, Nancy, Biggo a fost aici, căţea ce eşti”.
Identificat cu uşurinţă şi arestat după tentativa de insurecție, el a susţinut că a fost împins în încăpererea respectivă şi a susţinut această versiune a evenimentelor până la capăt, inclusiv în şedinţa de judecată de miercuri, însă nu a putut să-l convingă pe judecătorul Christopher Cooper, care i-a spus, conform televiziunii de ştiri CBS: "Poate că regreţi că ai mers acolo în ziua aceea, dar nu ai arătat până acum nicio acceptare a răspunderii. Eşti prea bătrân pentru astfel de aiureli".
Procuratura s-a concentrat, însă, asupra unui alt moment din timpul participării la revoltă: Barnett avea asupra sa un pistol paralizant şi a abordat o poliţistă, cerându-i să-i aducă un drapel american pe care îl lăsase în birou, sub ameninţarea că altfel va chema mulţimea de protestatari.
Infracţiunea comisă a fost de împiedicare a acţiunii poliţiei în timpul unor tulburări civile. La aceasta s-au adăugat multe alte infracţiuni şi contravenţii, printre care furt din proprietatea guvernului, tulburarea ordinii publice şi accesul neautorizat cu o armă letală într-o clădire aflată sub restricţii.