Barack Obama vine cu Joe Biden în Europa la summitul pentru schimbările climatice. În schimb, președintele Chinei „probabil” va lipsi

Data publicării:
barack obama tine un discurs si arata cu degetul in sus
Fostul președinte american Barack Obama și-a confirmat participarea la summitul COP26 de la Glasgow dedicat combaterii încălzirii climatice Foto: Profimedia Images

Fostul președinte american Barack Obama se va alătura actualului președinte Joe Biden și celor peste 120 de șefi de stat la summitul pentru schimbări climatice (COP26) care va începe la 31 octombrie la Glasgow, în Scoția. În schimb, președintele Chinei, Xi Jinping, „cel mai probabil” va lipsi de la cea mai mare conferință pe această temă care are loc în ultimii șase ani, în condițiile în care țara sa joacă un rol crucial în eforturile mondiale pentru combaterea fenomenelor ce fac din planetă o lume mai periculoasă.

Potrivit BBC, Barack Obama a confirmat că va participa la summitul COP26 de la Glasgow. Un purtător de cuvânt a declarat că fostul președinte se va folosi de prilej pentru „a prezenta progresele importante realizate în cei cinci ani de la intrarea în vigoare a Acordului de la Paris”. De asemenea, este de așteptat ca Obama să se întâlnească cu tineri activiști în domeniul schimbărilor climatice, să evidențieze activitatea acestora în întreaga lume și să adreseze un apel către o mai mare implicare din partea guvernelor, a sectorului privat, a filantropilior și a societății civile în general în acțiuni menite să contribuie la încetinirea încălzirii globale.

Confirmarea vizitei lui Obama este considerată un impuls uriaș pentru summitul ONU, care va avea loc între 31 octombrie și 12 noiembrie la Glasgow. COP26 va fi cea mai mare conferință pentru schimbările climatice organizată de la negocierile istorice ce au dus la încheierea Acordului de la Paris în 2015.

Summitul mondial privind clima este considerat crucial pentru a putea ține sub control schimbările climatice. Aproape 200 de țări sunt invitate să își prezinte planurile de reducere a emisiilor, ceea ce ar putea duce la schimbări majore în viața noastră de zi cu zi.

O absență notabilă: Xi Jinping

Rămâne sub semnul întrebării prezența unui lider foarte important pentru politica mondială în domeniul climei: președintele Chinei, Xi Jinping. În lipsa unei confirmări oficiale până în prezent, au apărut informații că el nu va participa personal la COP26, dar țara sa va fi reprezentată de oficiali guvernamentali.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de BBC, premierul britanic Boris Johnson a fost informat că este „puțin probabil” ca președintele Chinei, Xi Jinping, să participe la summitul COP26. Cu toate acestea, mesajul transmis de Beijing este că nu ar fi exclusă o schimbare de planuri de ultim moment tocmai pentru ca liderul chinez să producă surpriza. Diplomații spun că Beijingul are obiceiul de a anunța planurile de călătorie ale președintelui Xi în ultimul moment.

Totuși, prezența președintelui Xi la COP26 este de mult timp pusă sub semnul întrebării, în condițiile în care acesta nu a mai avut deplasări externe de la începutul anului 2020, când s-a declanșat pandemia de coronavirus. Diplomații occidentali spun că oficialii chinezi se tem ca președintele Xi să nu se infecteze cumva în afara Chinei cu noul coronavirus.

De ce e importantă prezența premierului australian

Pe de altă parte, vineri, după săptămâni de ezitare, premierul conservator al Australiei, Scott Morrison, a confirmat că va fi prezent la summit. Australia, un mare producător de cărbune și gaze, are politici neconvingătoare în ceea ce privește clima și reducerea emisiilor cu efect de seră rezultate în urma activităților umane. Un raport o plasează pe ultimul loc în ceea ce privește acțiunile climatice, între 193 de țări membre ale ONU, astfel că Australia se află sub presiune pentru a se angaja în acțiuni care să aibă efecte mai puternice și mai rapide în ceea ce privește clima.

Papa Francisc a anunțat la începutul acestei luni că nu se va deplasa în Scoția, deși anterior spusese că și-ar fi dorit să facă acest lucru. Suveranul Pontif are însă sănătatea șubredă, iar în vară a suferit o operație mai complicată decât era prevăzut.

În jur de 25.000 de delegați sunt așteptați să participe la summitul de la Glasgow. Zeci de mii de activiști și firme vor fi, de asemenea, prezenți acolo, pentru a organiza evenimente sau pentru a organiza proteste.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românii au vizitat 'țara care nu există' și au descoperit o altă lume. Au mâncat de toți banii și au...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Cum arată Milla Jovovich, în 2024, la 49 de ani. Imagini de colecție cu celebra actriță
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic