Banca Centrală Europeană pune presiune pe băncile din zona euro care au rămas în Rusia pentru a le convinge să plece

Data publicării:
Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană. Foto: Profimedia Images

Banca Centrală Europeană continuă să pună presiune pe băncile din zona euro care încă mențin operațiuni pe piața rusească să o părăsească, a declarat, marți, președintele consiliului de supervizare bancară din cadrul organizației, Andrea Enria.

„Cred că este important ca băncile să se concentreze în continuare pe reducerea suplimentară a expunerii lor şi, ideal, să iasă de pe piaţă de îndată ce pot”, a declarat Enria, conform Reuters, citat de Agerpres.

„Acesta este un proces pe care nu doar îl lăudăm, ci şi facem presiuni puternice asupra băncilor să ia decizii deoarece există un risc reputaţional implicat în cazul continuării afacerilor în Rusia”, a adăugat oficialul BCE.

Raiffeisen, care este prezentă pe piaţa rusească de peste 25 de ani, a înregistrat, anul trecut, un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, datorită în mare parte unui plus de profit de două miliarde de euro de pe urma afacerii sale din Rusia.

UniCredit, care este prezentă pe piaţa rusească de aproape 20 de ani, când a achiziţionat o bancă austriacă, a dat asigurări că afacerea sa din Rusia se concentrează mai mult pe companii şi mai puţin pe persoanele fizice. Din veniturile totale de peste 20 miliarde de euro realizate anul trecut de UniCredit, Rusia a fost responsabilă pentru mai mult de un miliard de euro.

Unele bănci străine au ieşit relativ rapid de pe piaţa rusească. În mai 2022, grupul francez Societe Generale şi-a vândut subsidiara rusească Rosbank grupului Interros, deţinut de omul de afaceri Vladimir Potanin.

În Austria, care are legături strânse istorice şi economice cu estul Europei şi Rusia, politicienii nu sunt vocali în legătură cu continuarea prezenţei Raiffeisen pe piaţa rusească, deşi în ultimele luni au fost proteste în faţa sediilor băncii.

Johann Strobl, directorul general al Raiffeisen, a afirmat, recent, că examinează opţiunile privind afacerea din Rusia, dar a subliniat că orice mişcare e complicată, după ce anterior declarase că banca „nu este un chioșc de cârnaţi”, care poate fi închis peste noapte.

Pentru unii, problema este mai mult de moralitate decât de bani. Heinrich Schaller, şeful celui de-al treilea acţionar al RBI, Raiffeisenlandesbank Oberoesterreich, şi adjunctul preşedintelui Raiffeisen, este printre cei care şi-au exprimat dubiile în legătură cu prezenţa băncii în Rusia. „Desigur, este o problemă de moralitate. Nu am niciun dubiu în legătură cu asta”, a declarat el recent.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...