Liderul Suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a reacționat pentru prima oară la protestele masive care durează deja de două săptămâni, izbucnite după uciderea tinerei Mahsa Amini, omorâtă în bătaie de poliția moralității, scrie BBC. Dictatorul iranian a dat vina pe SUA și pe Israel pentru proteste și a acuzat cele două țări ca a „fabricat” tensiunile uriașe care zguduie societatea iraniană de două săptămâni.
Khamenei a declarat că protestele au fost „fabricate” de „dușmanii Iranului și de aliații lor” și a susținut că protestatarii au ars Coranul public. A cerut, de asemenea, forțelor de ordine să se ocupe de înăbușirea rapidă a protestelor.
Adresându-se unei ceremonii de abolvire a cadeților de poliție și armată, luni, Khamenei a spus că moartea Mahsei Amini „ne-a frânt inimile”.
„Ce nu este normal, însă, este ca unii oameni, fără dovezi obținute printr-o investigație, să facă străzile periculoase, să ardă Coranul și să îndepărteze vălul islamic de pe femei, să incendieze moschei și mașini”, a adăugat el fără să menționeze incidente specifice.
Ayatollahul a mai spus că „puteri străine au planificat jafurile” pentru că „nu pot tolera că Iranul devine mai puternic în toate sferele”.
„Văd foarte clar că aceste violențe și această lipsă de siguranță au fost orchestrate de America și de falsul regim zionist (n. red. - Israel), dar și de agenții lor plătiți, cu ajutorul unor iranieni trădători din străinătate”, a declarat Khamenei.
IHR, o organizație pentru drepturile omului cu sediul în Norvegia a dat, duminică, un bilanț de 133 de morți în proteste. De cealaltă parte, presa de stat susține că doar 40 de oameni au fost uciși, printre care s-ar număra și membri ai forțelor de ordine.
Mahsa Amini a fost omorâtă în bătaie la o „sesiune de re-educare” a poliției moralității
Amini era cu fratele ei la Teheran când a fost arestată de polițiști pentru că ar fi încălcat legea iraniană care le cere femeilor să își acopere capul, mâinile și picioarele.
Oficialii iranieni au spus că Amini a murit după ce a suferit un atac de cord și a intrat în comă în timpul arestului.
Familia ei a spus, însă, că femeia nu avea probleme cu inima, potrivit Emtedad news. Filmările distribuite de media de stat din Iran o arată pe Amini prăbușindu-se într-un centru de „reeducare”, acolo unde a fost trimisă pentru a fi „îndrumată” cu privire la ținuta sa.
Au apărut relatări potrivit cărora polițiștii au bătut-o pe Amini cu un baston și au dat-o cu capul de una dintre mașinile lor, potrivit Înaltului Comisar interimar al ONU pentru Drepturile Omului, Nada al-Nashif.
Poliția moralității din Iran este una dintre agențiile iraniene responsabile cu asigurarea respectării legii și are sarcina de a impune regulile sociale foarte stricte ale Republicii Islamice, inclusiv codul vestimentar prin care femeile sunt obligate să își acopere capul cu un hijab când ies în public.
Editor : Adrian Dumitru