Forțele Marii Britanii erau pregătite să intervină după ce Iranul a lansat rachete balistice asupra Israelului, dar „nu a fost nevoie de acest lucru”, a spus secretarul britanic al Apărării, John Healey, citat de BBC.
Healey, care se află în Cipru în vizită la trupele de acolo, a declarat că avioanele britanice Typhoon erau în aer în momentul atacului de marți seara, dar scutul antirachetă al Israelului a făcut față amenințării.
Ministrul a mai spus că natura acestui atac a fost diferită în comparație cu cel din aprilie, când avioanele Typhoon cu sediul în Cipru au doborât drone iraniene. Avioanele nu sunt echipate pentru a urmări și lovi rachete balistice.
Healey a spus că implicarea Regatului Unit face parte dintr-un efort de a preveni escaladarea conflictului și de a arăta sprijinul ferm al Londrei pentru securitatea Israelului.
Nici distrugătorul HMS Duncan nu a lansat rachete Sea Viper marți seara.
„Marea Britanie sprijină ferm dreptul Israelului de a-și apăra țara și poporul împotriva amenințărilor”, a subliniat Haley.
Secretarul apărării a spus că a vorbit și cu omologul său israelian Yoav Gallant miercuri dimineață și că a condamnat atacul iranian.
„Continuăm să sprijinim cu fermitate dreptul lor la securitate, dar cea mai mare preocupare a noastră este să evităm ca acest conflict să scape de sub control și să se transforme într-un război regional mai larg”, a spus Healey.
Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a spus că a lansat rachetele ca răzbunare pentru recentele atacuri care au ucis liderii grupurilor militante Hezbollah și Hamas, precum și un comandant iranian de rang înalt.
Israelul a spus că majoritatea celor 180 de rachete trase au fost interceptate.
Forțele americane au fost, de asemenea, implicate în a ajuta Israelul să doboare rachetele iraniene, confirmând că două dintre distrugătoarele sale de rachete ghidate - USS Cole și USS Bulkeley, aflate în estul Mediteranei - au tras circa 10 interceptoare asupra rachetelor care soseau.
Editor : M.B.