Avertismentul lui Ben Wallace: „Înghețarea războiului din Ucraina nu e o garanție. Rusia s-ar reînarma și s-ar întoarce mai târziu”

Data publicării:
soldati pe front in ucraina
„Rusia s-ar reînarma, s-ar reechipa şi ar face ce a făcut după 2014. Şi s-ar întoarce mai târziu”, a mai spus Ben Wallace. FOTO: Profimedia Images

Fostul ministru al Apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele acestui conflict cu Rusia, relatează vineri dpa, citată de Agerpres.

Ideea „îngheţării” războiului din Ucraina a fost avansată recent de un membru de frunte al partidului social-democrat, la guvernare în Germania.

„În 2014 au îngheţat conflictul şi Ucraina a avut 18.000 de soldaţi ucişi pe linia frontului între 2014 şi invazie. Rusia s-ar reînarma, s-ar reechipa şi ar face ce a făcut după 2014. Şi s-ar întoarce mai târziu. Aşadar, problema cu îngheţarea este că ar trebui s-o garantezi”, a declarat joi Wallace într-un interviu pentru dpa.

El a observat însă că nici Ucraina nu ar putea fi convinsă, în condiţiile în care, în trecut, Regatul Unit, SUA şi Franţa au încercat să dea garanţii că vor continua să ajute Kievul.

„Aşa că, dacă eşti ucrainean, ai avea încredere în garanţiile noastre în acest moment? Şi ce ar trebui să dăm Ucrainei pentru a o convinge să îngheţe (războiul)? (...) Ar putea spune: 'daţi-ne aderarea la NATO'”, a adăugat fostul ministru al apărării britanic.

Întrebat dacă Ucraina ar putea fi dispusă să accepte apartenenţa la NATO în schimbul opririi luptelor pentru teritoriile ocupate de Rusia, Wallace a respins această perspectivă.

„Franţa şi Germania nu vor accepta niciodată asta. Nu vreau să intru în speculaţii privind care ar trebui să fie acordul. Ţine de Ucraina să decidă, ei sunt cei care au pierdut mii de oameni. Şi ei sunt cei care luptă pentru noi acum. Nu noi luptăm. Cred că nici Rusia nu ar accepta asta. Adică Rusia ar spune nu, dar, în cele din urmă, ar trebui să aducem Rusia într-o poziţie în care să ştie că are ceva de pierdut”, a afirmat el.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri