Siguranţa nucleară a centralei ucrainene din Zaporojie (sud-est) este „precară”, avertizează directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.
Potrivit unui comunicat transmis miercuri de organizaţie, „ultima linie electrică de urgenţă” a centralei, avariată de la 1 martie, rămâne „deconectată şi în reparaţie”. Cu toate acestea, îi permite ca ultimă soluţie să asigure siguranţa şi securitatea nucleară, în special prin răcirea reactoarelor sale.
Instalaţia s-a bazat pe electricitatea de la o singură linie externă principală de 750 kV timp de trei săptămâni, iar „orice daune (la această linie) va duce la pierderea totală a puterii externe a centralei”.
„Siguranţa nucleară din cadrul (centralei) rămâne precară”, a spus Grossi, care trage un semnal de alarmă pentru protejarea acesteia. „Facem apel încă o dată ca toate părţile să se angajeze să asigure siguranţa nucleară şi să protejeze securitatea centralei”, a spus el.
Pe 9 martie, centrala gigantică, ocupată de armata rusă, fusese întreruptă de la reţeaua electrică ucraineană timp de 11 ore după o grevă rusă. Generatoarele diesel de urgenţă au fost pornite pentru a asigura o aprovizionare minimă a sistemelor de securitate, potrivit Energoatom, care avertizase despre riscul unui accident nuclear.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică înregistra până la finalul lunii februarie peste 40 de incidente semnificative care au afectat centralele nucleare ucrainene de la începutul invaziei ruse.
„Am avut noroc că nu s-a produs încă un accident nuclear, aşa că trebuie să facem tot ce putem pentru a reduce la minim riscul să se întâmple asta”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi. „A trecut un an de la începutul războiului din Ucraina, fiind pentru prima dată în istorie când un război se poartă printre instalaţiile unui program major de energie nucleară”, a precizat Grossi în introducerea raportului, relatează DPA, citată de Agerpres.
La 4 martie, trupele ruse au ocupat instalaţia de la Zaporojie din sud-estul Ucrainei, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este şi acum sub controlul Rusiei. Grossi a negociat timp de mai multe luni cu Kievul şi cu Moscova o zonă de siguranţă în jurul centralei, însă până acum nu a avut succes.
Editor : C.L.B.