Guvernul britanic a spus vineri că ar putea confisca în curând un apartament luxos cumpărat cu bani cash de o tânără femeie care are legături cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cadrul unei noi legi împotriva spălării de bani murdari.
Proiectul de lege privind criminalitatea economică, a cărui dezbatere a fost accelerată în Parlament după invazia rusă în Ucraina, va permite mult mai uşor sancţionarea cazurilor de „averi nejustificate” aparţinând persoanelor care nu au o sursă cunoscută de venituri legitime.
Proprietara apartamentului este Polina Kovaliova, de 26 de ani. Ea este fiica Svetlanei Poliakova, care ar fi iubita de mult timp a lui Serghei Lavrov, și s-ar putea numără printre personalităţile vizate de această lege, potrivit Agerpres.
Potrivit presei ruse, Polina Kovaliova este fiica vitregă a şefului diplomaţiei ruse.
Deputatul laburist Chris Bryant a sugerat deja adăugarea celor două femei pe lista personalităţilor de origine rusă sancţionate de Londra ca măsură de represalii după invadarea Ucrainei.
Polina Kovaliova a cumpărat în 2016 un apartament la Londra cu 4,4 milioane de lire ( 5,2 milioane de euro) plătiţi fără a se recurge la un împrumut, potrivit datelor guvernamentale.
„Singura sa sursă de bani este mama sa, fără un loc de muncă, care se întâmplă să fie soţia neoficială a lui Lavrov. Este exemplul perfect de avere nejustificată. Proprietatea poate fi confiscată legal încă de pe acum”, a scris pe Twitter Maria Pevcih, care lucrează pentru Fondul de luptă împotriva corupţiei al opozantului rus Aleksei Navalnîi, încarcerat în prezent în Rusia.
Ministrul britanic al tehnologiilor Chris Philp a spus vineri că urmăreşte îndeaproape acest caz, subliniind că noua lege ar permite facilitarea unor astfel de sancţiuni.
Ea va viza „oameni care vin la Londra, aşa ca Polina Kovaliova, şi cumpără o proprietate cu patru milioane de lire aparent fără să aibă mijloace pentru acesta", a detaliat ministrul.
Philp şi-a apărat de asemenea guvernul în cazul lui Roman Abramovici, după ce deputaţi ai majorităţii criticaseră lentoarea sancţiunilor adoptate împotriva proprietarului rus al clubului de fotbal Chelsea.
„Aceşti oligarhi ruşi au avocaţi foarte oneroşi. Ei cunosc foarte bine procedurile. Este foarte important să ne asigurăm că asta se face într-un mod total incontestabil şi sustenabil din punct de vedere legal”, a spus el.
După invazia rusă în Ucraina la 24 februarie, Londra a sancţionat peste 200 de persoane, entităţi şi filiale ruseşti.
Editor : M.B.