Austria caută sprijin din partea altor state membre ale Uniunii Europene pentru iniţiativa sa de contestare în justiţiei a regulilor blocului comunitar care etichetează investiţiile în centralele pe gaze şi centrale nucleare drept prietenoase cu mediul, a anunţat miercuri ministrul austriac al Mediului, Leonore Gewessler, transmite Reuters.
Guvernul de la Viena pregăteşte o acţiune în justiţie faţă de planul UE de a include investiţiile în centralele pe gaze pe lista investiţiilor „verzi”.
„Există mai multe state care au fost foarte vocale în criticile lor cu privire la actul delegat. Şi de asemenea căutăm noi aliaţi care să se alăture acţiunii în justiţie”, a declarat Leonore Gewessler.
Luxemburgul a anunţat deja că va sprijini iniţiativa Austriei, notează Agerpres.
După aproape doi ani de dezbateri aprinse în interiorul UE între statele membre şi europarlamentarii pro sau contra planului conceput pentru atingerea obiectivelor europene de mediu şi combaterea încălzirii globale, Comisia Europeană a propus includerea gazului natural şi a energiei nucleare în „taxonomia” UE, adică în lista comunitară cu energii compatibile cu Pactul Verde european şi care vor putea beneficia de finanţare pentru investiţii.
Săptămâna trecută, iniţiativa Comisiei a primit un vot favorabil în Parlamentul European. Includerea anumitor activități nucleare și de gaze este limitată în timp și depinde de condiții specifice și de cerințe de transparență.
„Vom înainte o acţiune la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) pentru a împiedica acest program de greenwashing”, a precizat Leonore Gewessler la sosirea sa la reuniunea miniştrilor europeni ai Mediului.
În acţiunea sa, Austria va susţine că nici gazele naturale şi nici centralele nucleare nu merită să fie drept „verzi”.
Arderea de gaze pentru producţia de electricitate are drept rezultat emiterea de gaze cu efect de seră care agravează schimbările climatice. De asemenea, energia nucleară nu produce emisii de CO2 dar generează deşeuri radioactive.
În plus, acţiunea Austriei va pune sub semnul întrebării abilitatea Bruxelles-ului de a pune la punct reguli utilizând procedura „actului delegat”, un tip de legislaţie asupra căreia ţările şi parlamentarii UE se pot pronunţa prin veto, dar nu pot face modificări.
Comisarul european pentru servicii financiare Mairead McGuinness a declarat luna trecută că legea va asigura că investiţiile private în centrale pe gaze şi centrale nucleare vor respecta „condiţii stricte”.
Taxonomia UE nu interzice investiţiile în combustibilii care nu sunt etichetaţi drept „verzi”.
Acţiunea Austriei la CJUE ar urma să fie înaintată peste câteva luni, după ce „actul delegat” va intra în vigoare.
Vocile care s-au opus
Concepute pentru a ghida capitalul privat către proiecte cu adevărat ecologice, regulile sistemului de taxonomie urmăresc să stabilească un standard european pentru investiții durabile. Dar dezbaterea despre investițiile care pot fi considerate ca fiind verzi s-a transformat într-un conflict politic mai amplu cu privire la combustibilii în care ar trebui să investească Europa pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și a înlocui gazul rusesc.
În luna iunie, eurodeputaţii din două comisii cheie ale Parlamentului European au votat împotriva planurilor de a introduce gazul şi energia nucleară pe lista energiilor sustenabile din punctul de vedere al protecţiei mediului, aşa-numita “taxonomie verde” a UE. Parlamentul European a anunţat că cele două comisii – ENVI (Comisia pentru Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară) şi ECON (Comisia pentru afaceri economice şi monetare) – s-au opus propunerii privind “taxonomia verde” într-un vot comun, cu 76 de voturi împotrivă, 62 pentru şi patru abţineri.
Înainte de votul din Parlament, purtătorul de cuvânt pentru politică economică al grupului Partidului Popular European din PE, Markus Ferber, a spus că „pur şi simplu nu există apetit pe piaţă pentru o taxonomie cu energie nucleară şi gaz”.
La rândul său, eurodeputatul din partea verzilor, Bas Eickhout, a declarat că propunerea UE va crea stimulente artificiale pentru a investi în energie nucleară și gaze, un combustibil fosil, în detrimentul energiei regenerabile necesare pentru a reduce rapid emisiile cauzate de încălzirea planetei.
Eurodeputatul Partidului Popular European, Christian Ehler, a spus că impactul taxonomiei asupra investițiilor viitoare nu este încă clar, dar a declarat că limitele dure ale emisiilor de CO2 și alte criterii vor asigura că investițiile în centralele de gaze respectă obiectivele climatice.
Bruxelles-ul spune că centralele de gaz și nucleare trebuie să îndeplinească condiții stricte pentru a obține o etichetă verde
Criticii, inclusiv consilierii Comisiei, au spus că centralele de gaze ar trebui să respecte limite de emisii mult mai stricte decât cele din propunerea Comisiei pentru a se alinia la reducerile abrupte necesare pentru a preveni schimbările climatice severe. Comisia a inclus o limită mai mică de emisii într-o propunere timpurie din 2020, dar a modificat-o după reacțiile unora dintre cele 27 de state membre ale UE.
Vicepreședintele Comisiei Europene și responsabil pentru politică climatică, Frans Timmermans, a declarat recent că ar fi decis diferit asupra taxonomiei dacă ar fi fost alegerea lui, dar că regulile reflectă realitățile politice din cadrul UE.
Ce este Taxonomia UE
Taxonomia UE este un sistem de clasificare la nivelul blocului comunitar al UE, menit să ofere firmelor şi investitorilor un limbaj comun pentru identificarea activităţilor economice care sunt considerate durabile din punctul de vedere al mediului. Această măsură are scopul de a-i ajuta pe investitori să îşi reorienteze investiţiile către tehnologii mai durabile şi este considerată un factor esenţial pentru a-i permite Uniunii Europene să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050 şi să îndeplinească obiectivele pentru 2030 prevăzute în Acordul de la Paris.
Documentul integral privind taxonomia UE poate fi consultat AICI.
Editor : Marco Badea