Australia a anunţat, luni, că a lansat o procedură legală comună împotriva Rusiei pe lângă Organizaţia internaţională a aviaţiei civile (ICAO) în legătură cu doborârea cursei MH17 a companiei Malaysia Airlines, în urmă cu opt ani, în Ucraina. Consiliul de Securitate al ONU a fost informat în legătură cu acest demers, a menţionat la rândul său guvernul olandez, informează Reuters.
Rusia se face responsabilă, conform legislaţiei internaţionale, de doborârea acelei aeronave, iar acţiunea iniţiată în Consiliul ICAO reprezintă încă un pas în lupta pentru a li se face dreptate celor 298 de victime, între care 38 de australieni, au afirmat premierul australian Scott Morrison şi ministrul de externe Marise Payne, într-un comunicat făcut public luni.
Doborârea avionului a fost o încălcare clară a convenţiei vizând protejarea de tiruri a aeronavelor civile, subliniază Australia.
Ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra a subliniat într-o declaraţie că "moartea a 298 de civili, inclusiv 196 de olandezi, nu poate şi nu trebuie să rămână fără consecinţe", adăugând că "actualele evenimente din Ucraina subliniază importanţa vitală a acestui fapt".
Acţiunea comună lansată în baza articolului 84 al Convenţiei aviaţiei civile internaţionale este separată de procesul penal din Ţările de Jos în care patru suspecţi sunt judecaţi pentru responsabilitate individuală.
Australia afirmă că vrea despăgubiri complete din partea Rusiei pentru pierderile produse, precum şi suspendarea dreptului de vot al Rusiei în Consiliul ICAO.
Pe 17 iulie 2014, avionul companiei malaeziene zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur când a fost lovit, potrivit anchetatorilor internaţionali, de o rachetă sol-aer rusească, deasupra teritoriului Ucrainei. Moscova a negat orice implicare. Un verdict în procesul din Olanda, în care sunt judecaţi trei ruşi şi un ucrainean, este aşteptat în cursul acestui an.
Editor : A.A.