Liderii Australiei, Canadei şi Noii Zeelande, aliate ale Washingtonului, au avertizat joi Israelul cu privire la o operaţiune terestră „catastrofală” în oraşul Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.
Cerând guvernului lui Benjamin Netanyahu „să nu urmeze această cale”, cele trei ţări din Commonwealth au publicat o declaraţie comună, o iniţiativă rară, în care îşi exprimă îngrijorarea profundă şi crescută cu privire la continuarea de către Israel a unui război care durează de mai multe luni.
„Aproximativ 1,5 milioane de palestinieni s-au refugiat în zonă, între care mulţi dintre cetăţenii noştri şi familiile lor”, a declarat grupul de lideri din aceste ţări aliate SUA.
„O operaţiune militară extinsă ar fi devastatoare. Cerem guvernului israelian să nu urmeze această cale. Pur şi simplu nu există un alt loc pentru civili”, a subliniat sursa citată.
Ofensiva militară anunţată de Israel la Rafah ar putea avea un impact dezastruos, a avertizat, de asemenea, miercuri Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), cerând ca „principiul fundamental al umanităţii” să fie respectat.
Ostilităţile în creştere la Rafah reprezintă „un risc dezastruos pentru vieţile civililor şi infrastructurii”, a avertizat organizaţia internaţională.
La rândul său, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a avertizat miercuri că o ofensivă israeliană asupra oraşului Rafah din Gaza ar fi o catastrofă umanitară.
În ciuda presiunilor internaţionale în creştere şi a numărului de morţi palestinieni care depăşeşte de acum 28.000, potrivit autorităţilor din Gaza, premierul Benjamin Netanyahu este hotărât să continue ofensiva armată împotriva mişcării palestiniene Hamas care a lansat la 7 octombrie, anul trecut, un atac fără precedent asupra teritoriului israelian.
Joe Biden suspendă expulzările palestinienilor din SUA
Preşedintele SUA Joe Biden, criticat de o parte a electoratului său pentru politica sa de sprijin ferm pentru Israel, a decis să suspende timp de 18 luni expulzările palestinienilor care trăiesc în Statele Unite, a anunţat miercuri Casa Albă, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„În lumina conflictului care continuă şi a nevoilor umanitare de pe teren”, preşedintele SUA a semnat un memorandum ce „îi va proteja pe majoritatea palestinienilor care trăiesc în Statele Unite, cu anumite excepţii”, a explicat consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, potrivit unui comunicat.
Persoanele condamnate de instanţele de judecată sau „considerate un pericol pentru securitatea publică” nu ar beneficia de această pauză în expulzări, a precizat sursa citată.
Potrivit cotidianului New York Times, de această măsură ar putea beneficia aproximativ 6.000 de persoane.
Joe Biden, un susţinător fervent al Israelului, îşi dezvăluie totuşi din ce în ce mai mult reţinerea faţă de operaţiunile militare desfăşurate de armata israeliană în Fâşia Gaza, în urma atacului fără precedent al Hamas din 7 octombrie.
El a calificat recent riposta israeliană ca fiind „excesivă” şi a intensificat avertismentele privind o potenţială ofensivă în oraşul palestinian Rafah, la graniţa cu Egiptul.
Editor : A.C.