Video Atac ucrainean pe scară largă cu drone asupra regiunii Lipeţk din sud-vestul Rusiei, la primele ore ale zilei de vineri

Data actualizării: Data publicării:
kursk, rusia
O captură dintr-un videoclip difuzat de Ministerul rus al Apărării arată forțele ruse lansând un atac cu rachete, țintind marți echipamentele militare ale forțelor armate ucrainene în zona de frontieră din apropierea regiunii Kursk, Rusia. Foto: Profimedia Images

Autorităţile ruse au raportat la primele ore ale zilei de vineri un atac ucrainean pe scară largă cu drone asupra regiunii Lipeţk din sud-vestul Rusiei, la aproximativ 200 de kilometri de graniţa cu Ucraina, relatează DPA, preluată de Agerpres. "Apărarea aeriană funcţionează împotriva lor", a afirmat guvernatorul regiunii Lipeţk, Igor Artamonov, pe pagina sa de Telegram, citat de agenţia rusă de stat TASS.

Pagube mari produse aerodromului

ACTUALIZARE 12:00 Forțele Armate ucrainene confirmă că noaptea trecută au atacat aerodromul militar rus din regiunea Lipețk, unde se aflau aeronave Suhoi Su-34, Su-35 și MiG-31. ”Au fost lovite depozite cu bombe aeriene ghidate și o serie de alte obiective în zona aerodromului. Au fost observate incendii puternice și detonări multiple”, a transmis Armata Ucrainei. Pagubele produse asupra aerodromului sunt în curs de evaluare.

Presa ucraineană relatează că, potrivit surselor din armată, pe aeroportul din Lipețk se aflau zeci de avioane de luptă și elicoptere, iar în depozitele de armament lovite erau păstrate peste 700 de bombe aeriene ghidate. După atacul dronelor ucrainene, a avut loc o explozie puternică, care a provocat o detonare în lanț. A urmat un incendiu de amploare, care a cuprins o mare parte a aerodromului. Potrivit unor oficiali ucraineni citați sub protecția anonimatului, “majoritatea avioanelor staționate pe aerodromul militar Lipețk-2 nu au avut timp să decoleze“. Autoritățile locale au confirmat o explozie și au anunțat evacuarea a cel puțin patru sate din apropiere.

Armata ucraineană a mai raportat că a lansat atacuri asupra diviziilor de rachete antiaeriene ale Federației Ruse pe teritoriul ocupat al regiunii Donețk, distrugând mai multe radare.

Știrea inițială

Guvernatorul Artamonov a declarat că a avut loc o "detonare de obiecte explozive periculoase" departe de structurile civile, adăugând că echipele de salvare se aflau la faţa locului. Totuşi, o infrastructură electrică a fost avariată în urma prăbuşirii unei drone, provocând întreruperi în alimentarea cu energie electrică.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Guvernatorul a declarat stare de urgență

Potrivit AFP, guvernatorul a declarat stare de urgenţă în Lipeţk şi a ordonat evacuarea a patru sate din apropiere "pentru a asigura siguranţa locuitorilor", măsură care afectează 416 gospodării. De asemenea, el le-a cerut locuitorilor din Lipeţk să rămână în casele lor până la ridicarea stării de alertă.



Un nou atac cu drone ucrainene a fost semnalat şi în regiunea Belgorod, în apropiere de frontiera cu Ucraina. Potrivit guvernatorului regiunii, Viaceslav Gladkov, apărarea aeriană rusă a doborât 29 de drone, provocând pagube materiale, dar fără răniţi.

La Sevastopol, în peninsula Crimeea anexată de Rusia în 2014, guvernatorul Mihail Razvojaev a raportat atacuri aeriene şi maritime cu drone.

Explozii și în regiunea Kursk

Portalul ucrainean de ştiri Kyiv Independent, citând canalele proruse Telegram, a relatat că au avut loc, de asemenea, explozii puternice şi incendii în oraşul rusesc Rîlsk din regiunea Kursk în timpul nopţii. Cauza exploziilor era încă neclară, iar informaţiile furnizate de autorităţile ruse nu au putut fi verificate independent.

Iniţial, nu a existat nicio confirmare oficială a atacurilor din partea ucraineană.

Regiunea rusă Kursk, la graniţa cu Ucraina, a fost ţinta unei incursiuni majore a armatei Kievului începând de marţi. Mai mult de o mie de soldaţi ucraineni şi zeci de vehicule blindate sunt implicate în acest atac surpriză, potrivit Statului Major rus, care a declarat că face tot posibilul pentru a-i respinge.

ISW evaluează, folosind atât surse rusești, cât și imagini geolocalizate, că forțele ucrainene continuă un avans rapid pe teritoriul regiunii ruse Kursk, fiind prezente la 35 de kilometri de granița internațională cu regiunea ucraineană Sumî. Acest lucru nu înseamnă că ucrainenii controlează tot teritoriul respectiv ci că fac incursiuni cu blindate ușoare, profitând de deruta rușilor, care par a fi luați complet prin surprindere de această ofensivă ucraineană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Obligatoriu pentru toți românii cu centrale termice de apartament. Cât plătești pentru această procedură...
Digi FM
Anunțul făcut de avocații gimnastei americane Jordan Chiles
Pro FM
Demi Lovato, despre gustul dulce-amărui al faimei: "A fost tot ce mi-am dorit, dar m-am simțit mizerabil"
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
9.000 lei amendă pentru locuitorii care fac aceste lucrări la bloc. Mai mulți locatari amendați!
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu