Forțele armate ale Regatului Unit au fost implicate marți seară într-o operațiune de doborâre a rachetelor lansate de Iran către Israel, a confirmat ministrul britanic al apărării, John Healey, potrivit Politico.
„Forțele britanice și-au jucat în această seară rolul în încercarea de a preveni o nouă escaladare în Orientul Mijlociu”, a spus Healey într-o declarație. „Vreau să mulțumesc întregului personal britanic implicat în operațiune pentru curajul și profesionalismul lor”.
Atacul direct al Iranului asupra Israelului este cel mai recent dintr-o serie de escaladări între cele două puteri regionale. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis să riposteze.
Într-un discurs televizat, premierul britanic Keir Starmer a declarat: „Sunt profund îngrijorat de faptul că regiunea este pe marginea prăpastiei și sunt profund îngrijorat de riscul unui calcul greșit”.
Marea Britanie a oprit recent vânzarea unor arme către Israel, deoarece o analiză juridică a identificat riscul ca acestea să fie utilizate prin încălcarea dreptului umanitar în războiul țării asupra Fâșiei Gaza, care a ucis până acum peste 40.000 de persoane. Interdicția i-a adus noului premier britanic o mustrare din partea lui Netanyahu.
Starmer a declarat că susține „dreptul Israelului la autoapărare”, iar anularea licențelor nu a afectat eforturile de creștere a schimburilor comerciale dintre cele două țări.
Vorbind după atacul iranian, dar înainte ca implicarea britanică în respingerea acestuia să fie confirmată, liderul britanic a declarat: „Suntem alături de Israel și îi recunoaștem dreptul la autoapărare în fața acestei agresiuni”.
Starmer și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la situația din Orientul Mijlociu, în condițiile în care apelurile pentru o încetare a focului au rămas fără ecou. El a declarat că a vorbit cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a „încerca să găsească spațiul pentru o soluție politică” la conflict.
Potrivit unui raport Downing Street, liderii au subliniat necesitatea unei deescaladări și a unei încetări a focului între Israel și Hezbollah „în conformitate cu Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU”, care a încercat să pună capăt ostilităților între Hezbollah și Israel în 2006 prin crearea unei zone tampon.
Starmer, al cărui guvern este în contact strâns cu autoritățile israeliene, a repetat, de asemenea, apelul său către cetățenii britanici aflați în Liban de a părăsi țara, spunând: „Situația din Liban este din ce în ce mai gravă ... Trebuie să plecați acum ... Nu așteptați”.
Iranul a lansat marți seară 180 de rachete către Israel, în cel mai dur atac al Teheranului către statul evreu, care a reușit să-l respingă cu ajutorul sistemului său Iron Dome și a asistenței din partea SUA.
Editor : B.E.