Armenia și Azerbaidjan au făcut schimb de prizonieri la graniță

Data publicării:
Armenia Azerbaijan Prisoner Exchange
Avionul rusesc care a transportat prizonierii de război armeni a fost fotografiat pe aeroportul Erebuni din Erevan, Armenia. Sursa foto: Profimedia Images

Azerbaidjan și Armenia au făcut un schimb de prizonieri de război la granița azero-armeană, miercuri, într-un prim pas recent către normalizarea relațiilor, după ce Azerbaidjanul a obținut un succes decisiv în conflictul cu armenii, care durează de zeci de ani, transmite Reuters

Schimbul a presupus eliberarea de către Azerbaidjan a 32 de armeni capturați în mare parte la sfârșitul anului 2020. În schimb, Armenia a predat doi soldați azeri deținuți din aprilie 2023.

Agenția de presă rusă TASS a raportat miercuri că Armenia și Azerbaidjan discutau și despre retragerea trupelor de la granița lor comună, deși a spus că încă nu a fost luată nicio decizie.

„Treizeci și unu de membri ai forțelor armate ale Armeniei capturați în 2020-2023 și un militar capturat în Nagorno-Karabah în septembrie au trecut granița azero-armeniană și se află pe teritoriul armean”, a scris premierul armean Nikol Pashinyan pe contul său de Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Vecinii din Caucazul de Sud au purtat două războaie în ultimii 30 de ani pentru regiunea Nagorno-Karabah, o zonă muntoasă care face parte din Azerbaidjan, dar unde etnicii armeni s-au desprins și au stabilit independența de facto în anii 1990.

Azerbaidjanul a recucerit Karabah într-o ofensivă fulger în septembrie, ceea ce a determinat majoritatea celor 120.000 de etnici armeni să fugă în Armenia.

Anunțând schimbul de prizonieri planificat săptămâna trecută, cele două părți au declarat că „și-au reconfirmat intenția de a normaliza relațiile și de a ajunge la un tratat de pace pe baza respectării principiilor suveranității și integrității teritoriale”.

Acordul a fost salutat de Uniunea Europeană și Statele Unite, care au încercat de zeci de ani să convingă cele două țări să semneze un tratat de pace pentru a soluționa problemele restante, inclusiv demarcarea granițelor lor.

Armenia și Azerbaidjan au făcut ambele parte din Uniunea Sovietică, care s-a prăbușit în 1991. Rusia se consideră garantul securității în regiune, dar influența sa a scăzut în ultimii doi ani, pe măsură ce războiul din Ucraina s-a extins.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...