Armenia și Azerbaidjan au făcut schimb de prizonieri la graniță

Data publicării:
Armenia Azerbaijan Prisoner Exchange
Avionul rusesc care a transportat prizonierii de război armeni a fost fotografiat pe aeroportul Erebuni din Erevan, Armenia. Sursa foto: Profimedia Images

Azerbaidjan și Armenia au făcut un schimb de prizonieri de război la granița azero-armeană, miercuri, într-un prim pas recent către normalizarea relațiilor, după ce Azerbaidjanul a obținut un succes decisiv în conflictul cu armenii, care durează de zeci de ani, transmite Reuters

Schimbul a presupus eliberarea de către Azerbaidjan a 32 de armeni capturați în mare parte la sfârșitul anului 2020. În schimb, Armenia a predat doi soldați azeri deținuți din aprilie 2023.

Agenția de presă rusă TASS a raportat miercuri că Armenia și Azerbaidjan discutau și despre retragerea trupelor de la granița lor comună, deși a spus că încă nu a fost luată nicio decizie.

„Treizeci și unu de membri ai forțelor armate ale Armeniei capturați în 2020-2023 și un militar capturat în Nagorno-Karabah în septembrie au trecut granița azero-armeniană și se află pe teritoriul armean”, a scris premierul armean Nikol Pashinyan pe contul său de Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Vecinii din Caucazul de Sud au purtat două războaie în ultimii 30 de ani pentru regiunea Nagorno-Karabah, o zonă muntoasă care face parte din Azerbaidjan, dar unde etnicii armeni s-au desprins și au stabilit independența de facto în anii 1990.

Azerbaidjanul a recucerit Karabah într-o ofensivă fulger în septembrie, ceea ce a determinat majoritatea celor 120.000 de etnici armeni să fugă în Armenia.

Anunțând schimbul de prizonieri planificat săptămâna trecută, cele două părți au declarat că „și-au reconfirmat intenția de a normaliza relațiile și de a ajunge la un tratat de pace pe baza respectării principiilor suveranității și integrității teritoriale”.

Acordul a fost salutat de Uniunea Europeană și Statele Unite, care au încercat de zeci de ani să convingă cele două țări să semneze un tratat de pace pentru a soluționa problemele restante, inclusiv demarcarea granițelor lor.

Armenia și Azerbaidjan au făcut ambele parte din Uniunea Sovietică, care s-a prăbușit în 1991. Rusia se consideră garantul securității în regiune, dar influența sa a scăzut în ultimii doi ani, pe măsură ce războiul din Ucraina s-a extins.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...