Armata rusă caută recruți în Transnistria

Data publicării:
militari rusi la parada de Ziua Victoriei mfax

Armata rusă a publicat anunţuri în presa din Transnistria pentru a angaja militari în cadrul forţelor de menţinere a păcii,după ce o campanie de recrutare desfăşurată în regiunea separatistă în cursul verii a dus la proteste diplomatice din partea Chişinăului, relatează Deschide.md

militari 20rusi 20la 20parada 20de 20ziua 20victoriei 20mfax-47944

Candidaţii care vor să se angajeze prin contract în Armata Rusă trebuie să întrunească mai multe criterii: să aibă cetăţenie rusă, livret militar cu menţiunea „apt de serviciu” şi permis de şedere de cel puţin un an în regiunea transnistreană. În schimb, armata rusă oferă „stabilitate, pachet social”, potrivit anunţului, citat de news.ro

Reporterii Deschide.md au sunat la numerele de telefon trecute în anunţ, unde le-au fost comunicate condiţiile şi li s-a spus că serviciul militar va fi efectuat la Tiraspol şi la Bender, în Forţele de Menţinere a Păcii ale Federaţiei Ruse. Reporterii au fost invitaţi la o întâlnire la Tiraspol.

Armata rusă a publicat anunţuri similare şi online. De exemplu, pe reţeaua socială VKONTAKTE este postat, încă din septembrie 2014, un anunţ prin care tinerii cu vârsta cuprinsă între 19 şi 33 de ani sunt îndemnaţi să semneze un contract pentru un serviciu militar în Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria.

„Salariul începe de la 22.000 de ruble (circa 350 de dolari), pentru primul nivel, fără considerarea vechimii; concediul anual plătit începe de la 44 de zile şi se calculează  în funcţie de vechime, timpul pentru deplasare spre regiunea transnistreană şi înapoi este plătit, după cum este plătit şi costul biletului pentru un membru al familiei”, scrie în anunţ. Candidaţii trebuie să aibă cetăţenie rusă, iar, dacă depăşesc vârsta de 27 de ani, trebuie să aibă studii superioare.

„În ceea ce priveşte condiţiile de trai, aici (în Transnistria – n.r.) totul este mult mai ieftin, un apartament poate fi închiriat cu 100-150 de dolari pe lună. Atmosfera, contrar informaţiilor apărute în mass-media, este liniştită, nu se duc nici un fel de lupte. Unica problemă ţine de situaţia în Ucraina şi de imposibilitatea de a traversa graniţa ucraineană. Sosirea în Transnistria se face pe cale aeriană prin Aeroportul Chişinău, de aceea este nevoie de paşaport străin”, se menţionează în anunţ. 

Alexandru Zubco, expert la Promo-Lex, consideră că înrolarea prin mica publicitate demonstrează că forţele ruse au probleme cu rotaţia cadrelor. „Ruşii se conduc de acordul semnat de Elţîn şi Snegur în 1992 şi care stipulează staţionarea forţelor de pacificare în Transnistria. Aceste forţe trebuie să fie mandatate de ONU, există criterii ONU care ar trebui să fie îndeplinite pentru misiune. Regiunea transnistreană nu se încadrează, însă, în criteriile ONU. De aceea misiunea de pacificare contravine mandatului ONU”, declară Zubco.

Potrivit lui Zubco, în trupele ruse se înrolează persoane care locuiesc în regiunea transnistreană şi care îşi îndeplinesc misiunea alături de pacificatori din Rusia.

Deschide.md a scris în vara acestui an despre o campanie de recrutare a Rusiei pe teritoriul Repubilcii Moldova. Ruşii au instalat atunci corturi de informare şi recrutare în stânga Nistrului.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău s-a autosesizat şi a cerut Ambasadei Moscovei să pună capăt demersului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...