Armata lui Putin susține că ar mai fi cucerit două localități în estul Ucrainei. Cât de aproape au ajuns rușii de Vuhledar

Data publicării:
război în ucraina
Război în Ucraina. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Armata rusă susține, miercuri, că a preluat controlul asupra a două noi localităţi din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei. Trupele Moscovei continuă să avanseze în faţa unor forţe ucrainene care sunt depășite numeric şi duc lipsă de putere de foc, relatează AFP. 

„Unităţile grupării armate Sud au eliberat localităţile Ostroie şi Grigorovka (Gostre şi Grigorivka, în ucraineană)”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

În ultimele ore, observatorii militari s-au arătat deosebit de îngrijoraţi în legătură cu situaţia din Vuhledar, un oraş situat mai la sud în regiunea Doneţk, unde trupele ucrainene, de peste doi ani şi jumătate, resping atacuri ruseşti intense.

Ministerul britanic al Apărării a afirmat miercuri, în raportul său zilnic, că trupele Kremlinului au avansat în sectorul Vuhledar, ameninţând acum oraşul din trei părţi diferite.

Contactaţi de AFP, Brigada a 72-a mecanizată separată ucraineană, care apără oraşul, şi comandamentul responsabil de acest sector nu au dorit să facă vreun comentariu.

Responsabilul instalat de ruşi în regiunea Doneţk, Denis Puşilin, citat de agenţia oficială de presă RIA Novosti, a afirmat miercuri că lupte se duc deja în interiorul oraşului Vuhledar.

Potrivit liderului separatist, unităţi ruseşti luptă deja chiar în oraş împotriva apărătorilor ucraineni, care s-ar retrage în grabă, notează EFE.

„Vuhledar este important pentru noi”, a spus el, fiind completat de bloggeri militari, care susţin că obiectivul Rusiei este să încercuiască oraşul cât mai curând posibil.

ISW confirmă în ultimul său raport că trupele ruse au intrat în Vuhledar dinspre est şi încearcă să avanseze şi dinspre nord-estul oraşului.

Din februarie 2022, armata rusă a lansat două ofensive majore asupra oraşului, dar ambele au eşuat, soldându-se cu pierderi grele în rândul atacatorilor.

"Oraşul este situat pe o înălţime, este unul dintre puţinele locuri de pe front unde există un avantaj de înălţime (...) Acest lucru ne-a permis să respingem atacurile inamice pentru o lungă perioadă de timp", a declarat un reputat expert militar ucrainean, Serghii Zgureţ, pentru postul de televiziune ucrainean TV Espreso.

Ucraina, aflată în dificultate în est, a lansat un atac major pe 6 august în regiunea rusă Kursk, preluând sub control mai multe sute de kilometri pătraţi, conform Kievului.

Potrivit unuia dintre scenariile cu privire la această incursiune, Kievul ar fi sperat să constrângă Moscova să îşi redistribuie trupele în regiunea Doneţk şi astfel să le încetinească avansul, dar, pentru moment, soldaţii ruşi continuă să avanseze.

 

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri