Video Armata israeliană a interceptat o rachetă trasă dinspre Yemen, sirenele sună în nordul țării. SUA insistă pentru încetarea focului

Data actualizării: Data publicării:
ISRAEL SAFED LEBANON BORDER CONFLICT
Rachetă interceptată de Israel. Foto: Profimedia Images

Armata israeliană (IDF) a anunţat că a interceptat o rachetă trasă în cursul nopţii de joi spre vineri dinspre Yemen, anunță AFP, preluată de Agerpres. În mai multe mesaje succesive pe platforma Telegram, forţele de apărare israeliene au anunţat mai întâi declanşarea sirenelor „în mai multe zone din centrul Israelului”, înainte de a explica că acestea au sunat din cauza „unei rachete trase dinspre Yemen”.

Această rachetă „a fost interceptată cu succes de sistemul de apărare aeriană + Arrow+”, a precizat armata într-un mesaj ulterior, adăugând că „s-au auzit sirene şi explozii în urma interceptării (ei) şi a schijelor care au căzut”.

Alarmele au sunat însă încă de la miezul nopții, apoi la primele ore ale dimineții în localități din nordul Israelului. Sirenele au sunat vineri în Tiberias, situat în nordul Israelului. Potrivit primelor informații, părți ale unei rachete interceptoare care și-a atins ținta au fost împrăștiate și au aterizat în Marea Galileii, relatează ynetnews.com.

Ulterior, vineri în jurul orei 09:00, unitatea purtătorului de cuvânt al IDF a raportat că 10 rachete au fost trase din Liban asupra zonei Haifa și a golfului Haifa. Relatări inițiale ale presei locale sugerează că două persoane au fost rănite ușor în timp ce fugeau spre adăpost, dar nu au fost raportate pagube materiale.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Negocieri în vederea obținerii unei încetări a focului în Liban

Echipele israeliene de negociatori au avut joi întâlniri pentru a discuta propunerile americane de încetare a focului cu Libanul și vor continua discuțiile în zilele următoare, a declarat vineri prim-ministrul Benjamin Netanyahu, adăugând că apreciază eforturile SUA. „Echipele noastre s-au întâlnit (joi, 26 septembrie) pentru a discuta despre inițiativa SUA și despre modul în care se poate avansa spre obiectivul comun de a întoarce oamenii în siguranță la casele lor. Vom continua aceste discuții în zilele următoare”, a spus el.

Biroul prim-ministrului admite că Statele Unite „au împărtășit cu Israelul intenția lor de a prezenta, împreună cu alți parteneri internaționali și regionali, o propunere de încetare a focului în Liban”. „Israelul împărtășește obiectivele inițiativei conduse de SUA de a permite persoanelor aflate de-a lungul frontierei noastre de nord să se întoarcă în siguranță și în siguranță la casele lor”, se arată în declarație. „Israelul apreciază eforturile SUA în această privință, deoarece rolul SUA este indispensabil în promovarea stabilității și securității în regiune. „Echipele noastre s-au întâlnit (joi, 26 septembrie) pentru a discuta despre inițiativa SUA și despre modul în care putem promova obiectivul comun de întoarcere în siguranță a oamenilor la casele lor. Vom continua aceste discuții în zilele următoare.”

Americanii insistă

Secretarul de Stat american Antony Blinken a discutat despre importanţa unui acord temporar de încetare a focului în Liban la întâlnirea sa cu ministrul israelian al Afacerilor Strategice, Ron Dermer, joi, cu ocazia Adunării Generale a Naţiunilor Unite, conform CNN.

”Secretarul de Stat Antony J. Blinken s-a întâlnit astăzi la New York cu ministrul israelian al Afacerilor Strategice, Ron Dermer. Secretarul a discutat despre importanţa ajungerii la un acord de încetare a focului de 21 de zile la graniţa Israel-Liban propusă de Statele Unite, Australia, Canada, Uniunea Europeană, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit şi Qatar şi la un acord diplomatic care va permite civililor de pe ambele părţi ale graniţei să se întoarcă la casele lor. El a subliniat că escaladarea în continuare a conflictului nu va face decât să îngreuneze acest obiectiv”, a transmis Departamentul de Stat.

Blinken şi Dermer au vorbit, de asemenea, despre eforturile de a ajunge la o încetare a focului în Gaza, potrivit  Departamentului de Stat.

”Secretarul a discutat, de asemenea, eforturile în curs pentru a se ajunge la o încetare a focului în Gaza, care să asigure eliberarea ostaticilor israelieni, să atenueze suferinţa poporului palestinian şi să stabilească condiţiile pentru încheierea războiului şi a subliniat că toate părţile trebuie să ia deciziile dificile necesare pentru a ajunge la un acord. El a discutat în continuare paşii pe care Israelul trebuie să îi facă pentru a îmbunătăţi furnizarea de asistenţă umanitară în Gaza. Secretarul Blinken a reiterat angajamentul ferm al Statelor Unite faţă de securitatea Israelului”, a subliniat Departamentul de Stat.

 

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri