Coreea de Nord tocmai a dezvăluit, cu prilejul ultimei parade militare de la Phenian, că dispune în acest moment de un număr suficient de mare de rachete nucleare care să-i permită să copleșească, teoretic, sistemele antirachetă ale Statelor Unite, informează Politico. Conform imaginilor publicate de presa de stat nord-coreeană, la respectiva defilare militară nocturnă au fost prezentate între 10-12 vehicule speciale purtătoare de rachete intercontinentale balistice model Hwasong-17, poreclite „Colosul lui Kim”.
În prezent, SUA dispune de doar 44 de interceptori cu baza la sol, plasați în Alaska și California, capabili să intercepteze și să distrugă în zbor o rachetă intercontinentală balistică.
În condițiile în care regimul de la Phenian poate plasa cel puțin 4 încărcături nucleare pe o rachetă Hwasong, este posibil ca, în acest moment, Coreea de Nord să poată lansa simultan mai multe ogive nucleare spre SUA, decât pot americanii să intercepteze - un așa-numit „atac la saturație”.
„Acest lucru creează o breșă în politica de apărare antirachetă a SUA care, de mai bine de 20 de ani, s-a bazat pe ideea unei amenințări nucleare limitate din partea Coreei de Nord”, a declarat un expert militar pentru Politico.
Practic, în acest moment, actualul sistem antirachetă american ar putea face față cu succes unei singure rachete nucleare lansate spre SUA dinspre Coreea de Nord.
„Colosul lui Kim”, considerat o amenințare directă la adresa SUA
Coreea de Nord şi-a prezentat capacităţile de producţie de rachete în timpul unei defilări militare organizate în cursul nopţii de miercuri spre joi, prilej cu care au fost prezentate mai multe rachete balistice intercontinentale. Parada militară nocturnă a marcat cea de-a 75-a aniversare de la fondarea armatei nord-coreene.
Imaginile publicate de media de stat au arătat cel puţin zece Hwasong-17, cele mai mari rachete balistice intercontinentale cu încărcătură nucleară ale Coreei de Nord, despre care există suspiciuni că ar avea raza de acţiune necesară pentru a lovi oriunde în lume - inclusiv pe teritoriul SUA.
Hwasong-17, noua rachetă balistică a Phenianului, a fost dezvăluită în premieră în octombrie 2020 la o paradă militară similară.
Respectiva rachetă balistică e considerată o amenințare directă la adresa Statelor Unite ale Americii și sugerează că regimul de la Phenian dispune de o rachetă care poate fi echipată cu mai multe focoase ori ogive nucleare. Aceste arme sunt mult mai greu de interceptat, chiar și de către cele mai performante sistemele antibalistice ale SUA.
Deși „Colosul lui Kim” dispune, teoretic, de raza necesară pentru a lovi SUA, nu se știe dacă focosul nuclear nord-coreean poate rezista reintrării în atmosferă, sau dacă poate cu adevărat lovi o anumită țintă predestinată de la o distanță atât de mare.
În plus, analiștii nu exclud ipoteza ca vehiculele de la paradă să fie doar niște „machete”, în condițiile în care, de regulă, Coreea de Nord obișnuiește să prezinte la astfel de defilări inclusiv sistemele de armament pe care intenționează să le producă - inclusiv astfel de lansatoare de rachete intercontinentale balistice cu încărcătură nucleară (ICBM).
Coreea de Nord ar putea deţine nu mai puțin de 240 de arme nucleare până în anul 2027, cifră care să includă și câteva „zeci de ICBM-URI”, conform unui studiu al Institutul Asan şi Rand Corporation, două importante institute de studii strategice și de securitate