Șefi de stat, printre cei mai importanți ai planetei, sunt puși în pericol de agenții lor de pază. Și asta din cauza unei aplicații de fitness. O investigație a ziarului francez Le Monde a descoperit că mișcările, de altfel extrem de confidențiale ale președintelui american Joe Biden, ale prezidențiabililor Donald Trump și Kamala Harris în alegerile din SUA și ale altor lideri mondiali pot fi ușor urmărite online prin intermediul unei aplicații de fitness pe care o folosesc gărzile lor de corp. Este vorba despre Strava.
Un exemplu? Braț la braț pe Champs-Elysées, purtând pantaloni scurți și o șapcă, patru agenți ai United States Secret Service (USSS) își făceau o fotografie, astă vară. Ei se aflau la Paris pentru a asigura securitatea vizitei soției președintelui, Jill Biden, care reprezenta Statele Unite la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024. Problema a fost că aceștia publicau pe internet mult mai mult decât simple fotografii ale unor turiști.
Vieți private, la câteva clickuri distanță
Agenții sunt fani ai rețelei sociale Strava pentru sportivi. Cu ajutorul unui smartphone sau al unui ceas conectat, aceștia își înregistrează datele de jogging și apoi le publică periodic pe platformă. Doar că ei distribuie public aceste informații geolocalizate. Cu alte cuvinte, agenții Secret Service își comunică fără să știe mișcările, inclusiv cele de serviciu, pe internet.
Viețile lor private sunt la doar câteva clicuri distanță, practic.
Din profilurile gărzilor de corp, este posibil, de asemenea, cu doar câteva clicuri, să se afle aproape totul despre viața lor privată.
Serviciile Secrete americane au răspuns după publicarea investigației și au spus că nu consideră că protecția oficialilor a fost în vreun fel afectată. Au adăugat, în acest context, că locațiile sunt adesea dezvăluite voluntar, ca parte a publicării programului oficialilor. De asemenea, au spus că personalului acestora nu îi este permis să folosească dispozitive electronice personale în timpul serviciului și al misiunilor de protecție, dar nu este interzisă „folosirea personală de către angajat a rețelelor sociale în afara serviciului”. Secret Service a subliniat, totuși, că va analiza această situație și va lua măsuri, dacă este cazul, iar personalul vizat a fost deja informat.
Nici Putin nu e chiar ferit
Le Monde nu s-a mulțumit doar cu Statele Unite. Jurnaliștii francezi au găsit, de asemenea, utilizatori Strava în rândul personalului de securitate al președintelui francez Emmanuel Macron și al președintelui rus Vladimir Putin, scrie apnews.com.
Le Monde a urmărit mișcările Strava ale gărzilor de corp ale lui Macron pentru a stabili că liderul francez a petrecut un weekend în stațiunea Honfleur din Normandia în 2021. Excursia a fost considerată privată și nu a fost inclusă pe agenda oficială a președintelui.
„Nu evaluăm că au existat efecte asupra operațiunilor de protecție sau amenințări la adresa persoanelor protejate”, a adăugat Secret Service. Locațiile „sunt dezvăluite în mod regulat ca parte a programului public”, potrivit acestuia.
26 de agenți americani, identificați
Într-un alt exemplu, Le Monde scrie că profilul Strava al unui agent al serviciilor secrete americane a dezvăluit locația unui hotel în care Biden s-a cazat ulterior în San Francisco pentru discuțiile cu miză mare cu președintele chinez Xi Jinping în 2023. Cu câteva ore înainte de sosirea lui Biden, agentul a ieșit la jogging din hotel, folosind Strava, care i-a urmărit traseul, a constatat ziarul.
Jurnaliștii francezi spun că au identificat 26 de agenți americani, 12 membri ai GSPR francez, Grupul de securitate al Președinției Republicii, și șase membri ai FSO rus, sau Serviciul Federal de Protecție, toți însărcinați cu securitatea prezidențială, care aveau conturi publice pe Strava și își comunicau astfel mișcările online, inclusiv în timpul deplasărilor profesionale. Le Monde nu a publicat numele gărzilor de corp din motive de securitate.
Se poate încălca securitatea
Publicația a arătat că mișcările care pot fi urmărite pe Strava ar putea duce la încălcări ale securității, în special atunci când agenții de securitate călătoresc în avans în locuri precum hoteluri unde liderii se cazează apoi și țin întâlniri.
Biroul lui Macron a declarat luni că consecințele problemelor raportate de Le Monde „sunt foarte mici și nu afectează în niciun fel securitatea președintelui Republicii”.
Autoritățile locale sunt la curent din timp cu deplasările lui Macron, iar locurile în care acesta este cazat sunt întotdeauna complet securizate, „astfel încât riscul este inexistent”, se arată în declarație.
„Un memento a fost totuși transmis agenților de către șeful de cabinet, cerându-le să nu folosească această aplicație”, a adăugat biroul lui Macron.
Mesajele lăsate la campaniile Trump și Harris, precum și la Casa Albă, nu au fost returnate imediat luni.
Campania Kamalei Harris a transmis oficialilor federali comentariile cu privire la problema securității. Ca răspuns la întrebările adresate campaniei Trump, un purtător de cuvânt al Comitetului Național Republican a repetat unele dintre criticile sale la adresa administrației Biden, dar nu s-a referit la această vulnerabilitate.
„Companiile iubesc datele noastre, iar noi iubim produsul”
Potrivit lui Ibrahim Baggili, informatician și profesor de securitate cibernetică la Universitatea de Stat din Louisiana, riscurile de securitate asociate aplicațiilor de fitness arată necesitatea unor reglementări mai bune privind modul în care companiile de tehnologie pot utiliza datele consumatorilor.
Cercetările lui Biggili au scos la iveală modul în care persoane rău intenționate ar putea utiliza datele aplicațiilor de fitness pentru a urmări potențialele victime – creând riscuri de hărțuire, jaf și alte infracțiuni.
Consumatorii acordă adesea dezvoltatorilor de aplicații dreptul de a le utiliza sau de a le vinde datele atunci când sunt de acord cu termenii serviciului, a spus el.
„Companiile iubesc datele noastre, iar noi iubim produsul, așa că le dăm datele gratuit”, a spus el. „Guvernul chiar trebuie să înceapă să ia măsuri drastice cu privire la modul în care datele pot fi utilizate și cât timp pot fi păstrate.”
Identificarea gărzilor de corp prezidențiale – unele dintre ele folosindu-și numele complet pe Strava – ar putea ajuta, de asemenea, la găsirea altor detalii despre adresele lor personale, familiile lor, deplasările lor și fotografiile pe care le-au postat pe diverse rețele de socializare, toate acestea putând fi eventual folosite pentru a exercita presiuni asupra lor în scopuri răuvoitoare, a notat ziarul.
Editor : Marina Constantinoiu