Anunț de ultimă oră legat de „Ziua Zero” în Cape Town

Data actualizării: Data publicării:
ziua 0

Autorităţile din oraşul sud-african Cape Town, grav afectat de secetă în ultimii doi ani, au decis să amâne „Ziua Zero" - ziua în care bazinele din metropolă se vor goli, iar rezidenţii vor începe să stea la cozi pentru a primi rezerve de apă -, din august 2018 până la o dată din 2019, în contextul în care datele oficiale arată că nivelul apei a început să crească în rezervoarele aflate în alte regiuni ale ţării, informează Reuters, citată de Agerpres.

O secetă severă, provocată în urmă cu doi ani de fenomenul El Nino, a afectat grav producţia agricolă şi dezvoltarea economică în Africa de Sud. Oraşul Cape Town a fost deosebit de afectat, iar lipsa ploilor din regiune a dus la agravarea crizei apei potabile.

Municipalitatea din Cape Town a anunţat pe site-ul său că „Ziua Zero" a fost "amânată până în 2019". Locuitorii din acest oraş sud-african trăiesc sub incidenţa unor restricţii severe privind consumul de apă, limitat în prezent la 50 de litri pe persoană pe zi. Aceste constrângeri vor rămâne în vigoare şi în perioada următoare.

Nivelul apei din rezervoarele amenajate în provincia Western Cape, în care se află şi oraşul Cape Town, a continuat să scadă, iar procentul de umplere a ajuns la 18,3% săptămâna trecută, în comparaţie cu 19% în săptămâna precedentă, potrivit Departamentului Africii de Sud pentru Chestiuni legate de Apă. În alte zone ale ţării, situaţia a început să se amelioreze.

Nivelul de umplere al barajului Vaal, o sursă majoră de aprovizionare cu apă pentru Gauteng, o provincie în care se află Johannesburg, Pretoria şi cea mai mare parte a industriei Africii de Sud, a ajuns la 94,7%, în creştere faţă de săptămâna trecută, când acest procent era de 83,5%.

Nivelurile din barajele Katse şi Mohale, aflate în Lesotho, care prezintă sisteme-cheie de stocare a apei pentru provincia Gauteng, au ajuns la o capacitate combinată de aproape 54%. La sfârşitul lunii ianuarie, procentul era de 32%, generând îngrijorări legate de riscul ca această criză a apei să se răspândească dincolo de oraşul Cape Town.

Autorităţile din Cape Town - o atracţie turistică majoră, renumită pentru peisajele muntoase din apropiere, plajele şi podgoriile sale - ar putea să răsufle la rândul lor uşurate în curând, întrucât meteorologii au prognozat precipitaţii consistente pentru perioada următoare.

În Cape Town, ploile cad de obicei în timpul iernii din emisfera sudică şi încep în luna mai. Cantităţi de precipitaţii peste media multianuală sunt prognozate pentru următoarele trei luni, potrivit celui mai recent buletin dat publicităţii de Serviciul de Meteorologie al Africii de Sud.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri