Antony Blinken și miniștrii de externe ai „grupului celor 9 de la Bucureşti” au discutat despre situația din Ucraina

Data publicării:
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut luni o convorbire telefonică cu miniştrii de externe ai ''grupului celor 9 de la Bucureşti'' (B9), în care au discutat despre criza din Ucraina, a anunţat biroul de presă al Departamentului de Stat american.

Blinken şi şefii diplomaţiilor ţărilor membre ale NATO de pe flancul estic au discutat despre concentrarea destabilizatoare de trupe ale Rusiei de-a lungul frontierei cu Ucraina, nevoia unei poziţii NATO unite, prompte şi hotărâte pentru apărarea colectivă a aliaţilor, precum şi despre cooperarea transatlantică în chestiuni ce reprezintă preocupări comune.

Secretarul de stat american a subliniat angajamentul SUA de a continua consultarea strânsă şi cooperarea cu toţi aliaţii şi partenerii transatlantici, în timp ce acţionăm în direcţia dezescaladării prin descurajare, apărare şi dialog, mai menţionează Departamentul de Stat.

Blinken a subliniat angajamentul de neclintit al SUA faţă de securitatea transatlantică şi faţă de articolul 5 din tratatul NATO, precizează diplomaţia americană.

Potrivit agenţiei bulgare BTA, citată de Agerpres, în cadrul acestei discuţii ministrul bulgar de externe, Teodora Genchovska, a împărtăşit îngrijorările comune cu privire la securitatea Ucrainei, dată fiind concentrarea semnificativă de trupe ruseşti la frontiera acestei ţări.

Ea a salutat eforturile diplomatice menite să convingă Moscova să ia măsuri de dezescaladare a conflictului, în cadrul întâlnirilor următoare în diferite formate, respectiv dialogul bilateral SUA-Rusia asupra stabilităţii strategice, Consiliul NATO-Rusia şi Consiliul Permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

În acelaşi timp, ministrul de externe bulgar a subliniat nevoia unei apărări şi descurajări de încredere pe flancul estic al NATO.

Aliaţii şi-au exprimat solidaritatea cu Lituania, în contextul acţiunilor negative ale Chinei, mai menţionează Departamentul de Stat al SUA şi MAE bulgar, referire la disputa dintre Beijing şi Vilnius după ce Taiwanul a deschis un oficiu de reprezentare în Lituania.

Ministerul de Externe slovac a anunţat de asemenea că şeful diplomaţiei de la Bratislava, Ivan Korcok, a avut luni o convorbire telefonică cu secretarul de stat american Antony Blinken şi cu omologii săi din B9 asupra situaţiei din Ucraina, transmite agenţia TASR.

Discuţia s-a axat pe negocierile dintre SUA şi Rusia cu privire la securitatea europeană. ''Suntem deschişi pentru un dialog deschis cu Rusia. În acelaşi timp însă, vom folosi ca bază pentru aceste discuţii principiile care formează baza securităţii noastre slovace şi europene'', a afirmat ministrul Ivan Korcok.

Moscova a dezvăluit pe 17 decembrie propunerile sale privind arhitectura de securitate europeană transmise Washingtonului, pe care le-a inclus în două proiecte de tratat, unul destinat SUA şi celălalt NATO. Rusia îşi rezumă în acestea cererile adresate Occidentului pentru calmarea tensiunilor alimentate de concentrarea unor importante forţe militare ruseşti la graniţa cu Ucraina, stat care, împreună cu americanii şi europenii, acuză Moscova că pregăteşte o ofensivă militară.

Rusia cere în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic.

SUA şi Rusia vor avea consultări bilaterale asupra acestor propuneri pe 10 ianuarie la Geneva, urmate de o reuniune a Consiliului NATO-Rusia pe 12 ianuarie şi de o reuniunea în cadrul OSCE pe 13 ianuarie.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri