Italia a fost lovită de un nou val de caniculă adus de anticiclonul numit ''Lucifer", iar miercuri țara a înregistrat o valoare record de temperatură de 48,8 grade Celsius, în regiunea Sicilia, în Siracuza, relatează Reuters. În următoarele zile, anticiclonul responsabil de valul de caniculă care a cuprins peninsula se va deplasa spre nord, potrivit prognozelor meteo.
Peninsula este afectată de cea mai fierbinte săptămână din această vară, iar dacă agenţia naţională de meteorologie va confirma valoarea înregistrată în Floridia din regiunea Sicilia, se va stabili un nou record pentru cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Italia. Recordul anterior, de 48,5 grade Celsius, a fost stabilit în 1999 tot în Sicilia.
În Calabria, vârful ''cizmei italiene'', şi în Sicilia, pompierii au avut 300 de intervenţii în 12 ore, iar şapte avioane Canadair au fost mobilizate încă din zorii zilei de miercuri, a anunţat departamentul pentru stingerea incendiilor.
Citește și: Imagini dezolante în Italia. În Sicilia totul este scrum, în Calabria focul amenință pădurile seculare înscrise în patrimoniul UNESCO
Un mort lângă Reggio Calabria din cauza incendiilor
Un bărbat în vârstă de 77 de ani a murit miercuri în urma arsurilor suferite în timp ce încerca să se adăpostească în locuinţa sa care a fost cuprinsă de flăcări, într-o zonă rurală situată lângă Reggio Calabria.
''Încă o victimă a incendiilor. Ne pierdem istoria, identitatea noastră se transformă în cenuşă, sufletul ne arde'', a scris pe Facebook primarul din Reggio Calabria, Giuseppe Falcomata, potrivit Agerpres. Oficialul a solicitat populaţiei să nu se apropie de zonele afectate.
Madonie, o zonă muntoasă din apropierea capitalei siciliene Palermo, este asediată de câteva zile de flăcările alimentate de vânt şi de caniculă care distrug culturi, locuinţe şi structuri industriale. Guvernatorul din Sicilia, Nello Musumeci, a solicitat declararea stării de urgenţă naţională pentru Madoni.
Ministrul Agriculturii, Stefano Patuanelli, a vizitat miercuri zona şi a promis ''asistenţă, pe care trebuie să o oferim celor care au pierdut totul''. ''De asemenea, trebuie să promovăm rolul agriculturii ca apărător al teritoriului. Trebuie să ne asigurăm că fermierul care are în grijă terenurile neproductive, cu o gestionare care serveşte la prevenirea incendiilor, este protejat şi susţinut'', a adăugat el.
În Calabria, flăcările afectează în principal teritoriul Parcului Naţional Aspromonte, înscris de UNESCO pe lista geoparcurilor.
Preşedintele ONG-ului de mediu WWF Italia a cerut marţi ''intervenţia imediată a resurselor aeriene suplimentare''. ''În caz contrar, va fi prea târziu şi vom pierde pentru totdeauna o moştenire nepreţuită'', a atenţionat el solicitând, de asemenea, ''o monitorizare sporită la sol deoarece în zonele în care incendiile au fost stinse au fost înregistrate noi focare, aprinse evident de infractori fără scrupule''.
Nu este cruţată nici Sardinia, unde un crescător de animale în vârstă de 35 de ani suspectat că a declanşat un incendiu a fost arestat marţi - 13 focare au fost înregistrate doar marţi, şase dintre acestea necesitând intervenţii pe cale aeriană.
Anticiclonul "Lucifer" se va deplasa spre nordul Italiei
Potrivit Coldiretti, principalul sindicat agricol, numărul incendiilor s-a triplat în această vară comparativ cu media din aceeaşi perioadă dintre anii 2008 şi 2020.
''Dacă, pe de o parte, şase din zece incendii sunt de origine criminală, pe de altă parte este necesar să subliniem consecinţele închiderii exploataţiilor agricole, absenţa supravegherii pădurilor de pe domeniul public'', a subliniat sindicatul în contextul în care peste o treime din Italia este acoperită cu păduri (11,4 milioane de hectare). ''Trebuie să punem capăt abandonului zonelor rurale'', a concluzionat Coldiretti.
În următoarele zile, anticiclonul responsabil de valul de caniculă care a cuprins Italia, denumit ''Lucifer'', se va deplasa spre nord, potrivit prognozelor meteo. Temperaturile vor ajunge la 39-40 de grade Celsius în weekend în Toscana şi Lazio.
Editor : A.A.