Angajatorii ruși nu vor să renunțe la „sclavii ieftini” din Coreea de Nord și cer Moscovei să încalce sancțiunile ONU

Data actualizării: Data publicării:
muncitori

Guvernatorul unei regiuni din estul îndepărtat al Rusiei cere conducerii de la Moscova să nu pună în aplicare sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord, care prevăd, printre altele, și expulzarea muncitorilor nord-coreeni.

Mai precis, rugămintea lui Andrei Tarașenko, guvernatorul regiunii Primorye, vizează un număr de 10.000 muncitori nord-coreeni.

Până acum, Ministerul rus al Muncii a respins toate apelurile din partea angajatorilor locali de a nu expulza forța de muncă nord-coreeană.

Potrivit The Moscow Times, după întâlnirea pe care Tarașenko a avut-o cu un consul nord-coreean, guvernatorul rus a declarat, vineri, presei că este foarte îngrijorat de soarta muncitorilor nord-coreeni din regiunea pe care o administrează.

„Am luat inițiativa și le-am cerut reponsabililor de la Moscova să păstreze numărul muncitorilor nord-coreeni din Primorye”, le-a declarat jurnaliștilor guvernatorul Andrei Tarașenko, informează agenția Interfax.

În luna noiembrie a anului trecut, ambasada Coreei de Nord din Rusia le-a cerut deputaților ruși să permită unui număr de 3.500 de muncitori nord-coreeni, care semnaseră deja contractele de muncă, să rămână în continuare în țară, în ciuda sancțiunilor ONU.

CITIȚI ȘI: Regimul nord-coreean face avere „vânzând” muncitori. Ce a relevat o anchetă în Polonia

Departamentul de Stat al SUA a avertizat în repetate rânduri despre condițiile „similare sclaviei” în care sunt ținuți muncitorii nord-coreeni în Rusia, fiind forțați să lucreze zilnic până la 20 de ore și pe salarii „de nimic”.

Ce înseamnă condiții similare sclaviei? Să luăm exemplu orașului cosmopolit Sankt Petersburg, supranumit „fereastra europeană” a Federației Ruse.

Un pic de istorie recentă

Timp de un de deceniu, autoritățile petersburgheze au lucrat la construcția noului stadion-mamut al echipei Zenit, care va găzdui meciuri din cadrul Cupei Mondiale de anul acesta. Un proiect grandios umbrit, însă, de o rețea de corupție și sclavie modernă, după cum relata anul trecut, într-o investigație, publicația sportivă norvegiană Josimar.

Josimar prezenta un peisaj muncitoresc sinistru. Lucrările la construcția stadionului creaseră un „malaxor” al migrației economice, cu mii de muncitori din state precum Republica Moldova, Uzbekistan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Belarus sau Ucraina. Și mai ales din Coreea de Nord. 

Firma care dăduse tonul pentru infuzia de forță de muncă nord-coreeană fusese „Seven Suns”, o companie cunoscută pentru locuințele de lux construite pe placul bogătașilor din Sankt Petersburg.

Prima dată au fost 50 de muncitori din Coreea de Nord, apoi numărul a crescut treptat, pe măsură ce alte firme subcontractate pentru construcția stadionului au observat că nord-coreeni dădeau dovadă de o capacitate impresionantă de muncă.

Un personaj pe nume Pavel, manager de proiect al uneia dintre filmele subcontractate, le povestea la acea dată jurnaliștilor norvegieni că, într-o zi, la ușa biroului său se prezentase un intermediar nord-coreean cu o ofertă: „A spus că ne putea face rost de 100 de muncitori nord-coreeni pricepuți care erau gata oricând să muncească non-stop. Prețul cerut era de 6 milioane de ruble. 4 milioane urmau să fie trimise Guvernului din Coreea de Nord. Restul banilor ar fi urmat să fie împărțiți între el și muncitorii săi. Muncitorilor le-ar fi revenit 600 de ruble pe zi. Am refuzat”.

Cât timp au durat lucrările, muncitorii nord-coreeni au trăit în containere de marfă plasate într-o zonă cu acces restricționat de lângă stadion, îngărduită cu sârmă ghimpată, având toate caracteristicile unei colonii de muncă forțată. Păziți de câini ținuți în lesă de gardieni.  

„Sunt ca niște roboți. Nu știu altcea decât muncă, muncă, muncă. Lucrează de la 7 dimineața și până la miezul nopții. În fiecare zi. Nu se opresc niciodată. Sunt muncitori buni, dar arată foarte nefericiți. Nu au viață”, mai explica managerul Pavel.

Pe 17 aprilie 2017, organizațiile non-guvernamentale Comitetul Helsinki din Novergia și Comitetul de Asistență Civică din Moscova trimiseseră o scrisoare deschisă președinților FIFA și UEFA, cerându-le demararea de urgență a unei investigații privind utilizarea abuzivă de forță de muncă nord-coreeană pe șantierul stadionului Zenit.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri