Analiză CNN: Afganistanul se dezintegrează cu viteza cu care se retrag trupele SUA

Data publicării:
afgan din fortele de securitate. in spate se vede fum dupa un atac
În afară de problemele de securitate, actuala ofensivă a talibanilor a arătat, de asemenea, că negocierile pentru pace nu au nicio șansă. Sursă foto: Getty Images

Odată cu retragerea trupelor aliate din Afganistan, talibani pregătesc ofensivă după ofensivă pentru cucerirea provinciilor afgane. Reprezentanții ONU atrag atenția asupra evoluției îngrijorătoare, pe măsură ce trupele străine se retrag din țară, după 20 de ani de ocupație. Trimisul special al ONU pentru Afganistan a transmis Consiliului de Securitate că „se teme” că ce e mai rău abia urmează.

La începutul acestei săptămâni, un taliban cu o armă în mână și o cască roșie a urcat pe porțile Mazar-i-Sharif, al patrulea oraș ca mărime din Afganistan și și-a făcut un selfie. Ultima dată când talibanii au controlat orașul a fost acum 20 de ani, când au lăsat sute de oameni captivi în containere de oțel pentru a se sufoca și a muri în căldura arzătoare a deșertului, scrie Nic Robertson, redactorul diplomatic internațional al CNN.

Acum, talibanii s-au întors din nou la porțile orașului, ca parte a unei ofensive fulgerătoare împotriva forțelor guvernamentale afgane. Rând pe rând, aceștia au preluat teritorii în mai multe provincii din nordul Afganistanului în ultimele săptămâni, au declarat oficiali locali. Talibanii declară că au preluat controlul asupra a 90 de districte din toată țara de la mijlocul lunii mai. Unele au fost cucerite fără să tragă vreun foc.

Citește și Talibanii vor un "sistem islamic adevărat" în Afganistan, după retragerea trupelor străine

Trimisul special al ONU pentru Afganistan, Deborah Lyon, prezintă o cifră mai mică, 50 din cele 370 de districte ale țării, însă a transmis marți Consiliului de Securitate că se teme că ce e mai rău abia urmează.

„Majoritatea districtelor care au fost cucerite înconjoară capitalele provinciilor, sugerând că talibanii se poziționează pentru a încerca să atace aceste capitale odată ce forțele străine sunt complet retrase”, a spus Lyon.

Avertismentele vin la doar două luni după ce președintele Joe Biden a anunțat că trupele SUA și NATO se vor retrage din Afganistan până la 11 septembrie. În timp ce planul a fost pregătit de administrația Trump, consecințele trebuie gestionate de adminstrația Biden înainte ca retragerea să fie finalizată.

Pe o hartă, este ușor de văzut îngrijorarea exprimată de Deborah Lyon în fața Consiliului de Securitate al ONU. Cel mai bun exemplu este Mazar-i-Sharif, cel mai mare oraș din nord și un centru de putere semnificativ în sine.

Dacă te uiți în jur, la teritoriile pe care talibanii le-au cucerit, în provincia Faryab, la sud-vest de Mazar, în provincia Balkh, sau în provinciile Kunduz și Takhar la nord-vest și vest, militanții înconjoară orașele ca niște lei.

Deja diversele comunități etnice ale țării caută să se apere de atacul talibanilor.

profimedia-afganistan
Oamenii se adună cu arme pentru a sprijini forțele de securitate din Afganistan împotriva talibanilor, în districtul Guzara, provincia Herat. Foto: Profimedia Images

Mohammad Noor, fost guvernator al provinciei Balkh, și-a îndemnat grupul predominant tadjik, Jamiat-e-Islami, care a luptat cu talibanii ca parte a Alianței Nordului în anii '90, să pună din nou mâna pe arme.

Citește și Talibanii au cucerit un punct de frontieră în Afganistan, forțele guvernamentale s-au refugiat în Tadjikistan. Avertisment ONU

În afară de problemele de securitate, actuala ofensivă a talibanilor a arătat, de asemenea, că negocierile pentru pace nu au nicio șansă. Un negociator al guvernului afgan a declarat că ofensiva talibanilor a luat guvernul prin surprindere și a afectat moralul trupelor de securitate.

„Talibanii se mișcă repede, ducând la o deteriorare rapidă a mediului de securitate. Am fost surprinși de amploarea atacurilor din nord. Talibanii exploatează frica și folosesc teroarea pentru a accelera controlul asupra regiunii. Infiltrarea lor în capitalele provinciilor vine într-un moment îngrozitor pentru țara mea”, a declarat Habiba Sarabi.

Retragerea Americii pare să fie momentul de cotitură. Talibanii nu au reușit niciodată să reziste atacurilor aeriene ale SUA și NATO care susțin forțele terestre afgane, dar acum SUA și NATO pleacă, așa amenințarea unor atacuri aeriene susținute dispare, iar talibanii sunt conștienți de acest lucru.

Videoclipurile recente arată că, în unele cazuri, talibanii câștigă fără a trage vreun glonț. O înregistrare cu telefonul mobil arată capitularea unui convoi al armatei afgane de Humvee blindate. Soldații afgani își aruncă armele într-o grămadă, în timp ce alți soldați dau jos steagul național de pe unul dintre vehicule. 

Ambasadorul SUA la ONU i-a avertizat marți pe talibani că o victorie militară nu va fi recunoscută. Dorința percepută a militanților de a primi recunoaștere internațională a fost motivul care a stat la baza retragerii americane.

Logica argumentului american era simplă: talibanii nu ar renunța la acordurile lor cu SUA pentru că doresc acceptarea internațională. Evenimentele din ultimele săptămâni par însă să demonstreze opusul.

Vineri, președintele afgan Ashraf Ghani urmează să se întâlnească cu Joe Biden la Casa Albă. Ceea ce este puțin probabil să obțină de la cel mai puternic om al lumii este o „mea culpa” sau susținere terestră și aeriană împotriva talibanilor, mai notează CNN.

Citește și SUA nu se răzgândește în privința retragerii din Afganistan, în ciuda ofensivei talibanilor

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...