Analiză BBC. Cât de dependentă este lumea de gazul și petrolul din Rusia și cum s-ar putea descurca fără ele

Data publicării:
conductă de gaze naturale
Conductă de gaze naturale. Foto: Inquam Photos / George Călin

SUA, Marea Britanie și UE au anunțat că vor restricționa importurile de petrol din Rusia. Măsura a venit după ce Rusia a avertizat că ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze către țările europene dacă acest lucru se va întâmpla. BBC analizează consecințele pe care le-ar avea o astfel de măsură.

SUA au anunțat interzicerea completă a importurilor de petrol, gaze și cărbune din Rusia, după ce Ucraina a cerut extinderea sancțiunilor.

Marea Britanie urmează să elimine treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului, iar UE își reduce importurile de gaze cu două treimi.

Guvernul Marii Britanii spune că acest lucru oferă suficient timp pentru a găsi soluții alternative.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că interzicerea importurilor de petrol rusesc ar avea „consecințe catastrofale pentru piața globală”.

Prețurile petrolului și gazelor au crescut deja semnificativ și ar putea crește și mai mult dacă Rusia va opri exporturile. Prețurile mărfurilor ar urma să crească la rândul lor, în consecință.

Rusia este al treilea cel mai mare producător de petrol din lume, după SUA și Arabia Saudită.

Din aproximativ cinci milioane de barili de țiței pe care îi exportă în fiecare zi, mai mult de jumătate merg în Europa. Importurile rusești reprezintă 8% din cererea totală de petrol din Marea Britanie. SUA sunt mai puțin dependente, doar 3% din petrolul său importat provenind din Rusia în 2020.

Analistul Ben McWilliams spune că ar trebui să fie mai ușor să găsești surse alternative de petrol decât pentru gaz, „deoarece nu sunt atât de multe conducte. Sunt unele care vin din Rusia, dar sunt și multe transporturi din alte părți”, spune el.

SUA au cerut Arabiei Saudite să-și mărească producția de petrol, dar saudiții au respins cererile anterioare ale SUA de a crește producția pentru a reduce prețul petrolului.

Arabia Saudită este cel mai mare producător din OPEC, cartelul petrolului care reprezintă aproximativ 60% din țițeiul comercializat la nivel internațional. Din acest motiv, OPEC are un rol cheie în influențarea prețului petrolului. Rusia nu este în OPEC, dar lucrează cu acesta din 2017 pentru a impune limite producției de petrol.

SUA iau înconsiderare, de asemenea, relaxarea sancțiunilor petroliere impuse Venezuelei.

Ce s-ar întâmpla dacă gazul rusesc nu ar mai ajunge în Europa de Vest?

Prețurile la încălzire – care sunt deja mari – ar crește și mai mult. Gazul rusesc reprezintă aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale UE. Dacă acestea s-ar opri, Italia și Germania ar fi deosebit de vulnerabile.

Europa ar putea apela la alți exportatori de gaze precum Qatar, Algeria și Nigeria, dar există obstacole practice pentru extinderea rapidă a producției.

Rusia furnizează doar aproximativ 5% din livrările de gaze ale Marii Britanii, iar SUA nu importă deloc gaz rusesc. Cu toate acestea, prețurile din Marea Britanie și SUA sunt încă în creștere semnificativă, la fel ca în toată lumea.

Alternativele la gazul rusesc nu pot fi găsite foarte ușor, arată BBC.

„Este mai greu să înlocuiești gazul, deoarece avem aceste conducte mari care duc gazul rusesc în Europa”, spune McWilliams.

Grupul de cercetare Bruegel estimează că, dacă Rusia ar opri livrările de gaz către Europa, atunci Europa ar putea importa mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din SUA.

De asemenea, ar putea accelera utilizarea altor surse de energie, dar acest lucru nu este rapid sau ușor.

„Implementarea surselor regenerabile necesită timp, așa că, pe termen scurt, aceasta nu este o soluție”, spune analistul de cercetare Simone Tagliapietra.

„Deci, pentru iarna viitoare, ceea ce poate face diferența este schimbarea combustibilului, cum ar fi deschiderea centralelor electrice pe cărbune, așa cum intenționează să facă Italia și Germania în caz de urgență”, adaugă ea.

UE a propus un plan pentru a elimima dependența de combustibilii fosili din Rusia până în 2030 – inclusiv prin măsuri de diversificare a aprovizionării cu gaze și înlocuire a gazului ca sursă de încălzire și producere de energie.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...