„Am vrut să lupt împotriva întunericului”. Tot mai mulți adolescenți ruși, împinși să facă acte de sabotaj. Cum au fost descoperiți

Data publicării:
Moscow, Russia. 10th of February, 2024. A woman stands before "No Future" painting on display during an exhibition dedicated to English-based street artist Banksy, in Moscow, Russia. Titled "Find Banksy" and held at VDNKH Pavilion No 21, it contains copie
Imagine ilustrativă Foto: Profimedia

De la începutul războiului din Ucraina, numărul adolescenților ruși care sunt acuzați și condamnați pentru acte de sabotaj a început să crească. Cel puțin 20 de adolescenți, cu vârste între 15 și 17 ani, sunt judecați pentru astfel de fapte. Mulți dintre ei sunt din regiunile aflate de-a lungul liniei feroviare transsiberiene, folosită de Moscova pentru a transporta muniție și armament în vestul țării, implicit pe frontul ucrainean. Deși autoritățile ruse nu dezvăluie detalii despre aceste cazuri, jurnaliștii de la Meduza.ru au reușit să afle de ce fapt sunt acuzați de fapt tinerii. 

  • Aproape o treime dintre cei 66 de oameni arestați pentru fapte de sabotaj, din 2022 și până în 2023, sunt minori, potrivit publicației ruse independente
  • Sentințele pentru această infracțiune sunt cuprinse între 10 și 20 de ani de închisoare, însă se poate ajunge la condamnarea pe viață
  • De cele mai multe ori, detaliile despre aceste cazuri sunt clasificate de autoritățile ruse, iar numele celor acuzați este cenzurat 

Serviciului Federal de Monitorizare Financiară din Rusia este instituția care ține evidența tuturor persoanelor acuzate de terorism sau sabotaj. În registrul oficial, sunt în prezent 54 de tineri de 17 ani, 21 de tineri de 16 ani și 13 tineri de 15 ani. Cel mai tânăr dintre toți este Gleb Sinitsyn, în vârstă de 14 ani, din orașul Ivanovo. 

Doar în 2024 au fost adăugate alte 20 de nume.  

Apariția pe această listă nu înseamnă, însă, neapărat că persoana a și fost condamnată pentru astfel de fapte sau încarcerată. Poate să însemne și că a fost amendată sau este sub control judiciar. Cu toate acestea, potrivit sursei citate, numărul adolescenților este în creștere.  

Unii dintre ei au fost în spatele gratiilor și în ziua în care trebuia să sărbătorească majoratul. Este și cazul lui Maksim Makhnev, din orașul Ust-Ilimsk, care e considerat extremist, deși motivul este neclar. 

Acțiuni de sabotaj

Un alt caz este cel al tânărului Ilya Podkamenny, de 19 ani, care, în noiembrie anul trecut, a oprit un tren de marfă, înfășurând sârmă de cupru în jurul șinelor și a răspândit mai multe pliante cu mesaje incitatoare. 

Anchetatorii au căutat online frazele din pliante și au descoperit un canal Telegram numit "Mișcarea de Eliberare Siberiană – Republica Siberia", la care Podkamenny era administrator împreună cu un alt tânăr.

Ilya a fost arestat șapte luni mai târziu, deși la fața locului nu s-au găsit amprente, camere de supraveghere și nici urma nu i-a fost luată de câine.  

Potrivit anchetatorilor, el plănuise să provoace două incendii - mai întâi la un cabinet de releu feroviar și apoi la un birou de înrolare militară -, însă mama sa a găsit amestecurile incendiare și le-a aruncat.

Acuzat de pregătirea și organizarea unui atac terorist, Podkamenny a fost condamnat la 12 ani de închisoare în toamna anului 2023. El a pledat vinovat la acuzațiile împotriva sa și într-o scrisoare către Mediazona a declarat că acțiunile sale au fost motivate de disperare și de dorința de a lupta împotriva "întunericului care se apropie".

„Cred că toată această nebunie se va termina până în 2025 și cu siguranță voi fi eliberat”, a spus el. 

Oleg Beryozin, în vârstă de 17 ani, era celălalt administrator al contului de Telegram și a fost și el arestat și condamnat la tratament psihiatric obligatoriu. 

Un al treilea inculpat, un tânăr de 20 de ani pe nume Danil Tomshin, care era abonat la canalul lui Beryozin și Podkamenny, s-a spânzurat înainte de proces.

Condamnați la vârsta de 15 ani 

Un adolescent de 15 ani din regiunea Tiumen, Siberia, a fost condamnat pentru sabotaj, după ce avea un cocktail Molotov în drum spre un birou de înrolare în armată. A fost arestat la domiciliu, iar ulterior obligat să urmeze un tratament psihiatric.

O sursă anonimă a declarat că tânărul a fost motivat de o recompensă în bani, deși pe pagina sa de Facebook publicase mesaje împotriva războiului din Ucraina. 

Alți trei minori au fost arestați în regiunea Tiumen în noiembrie 2023, fiind acuzați că au încercat să dea foc la trei amplasamente de releu feroviar. Cei mai mic, în vârstă de 15 ani, a fost plasat într-un centru de detenție pentru minori, iar cei doi mai mari au fost trimiși în arest preventiv în timp ce cazul lor era investigat.

„Incendiatorii au acționat sub ordinele unor persoane pe care le-au întâlnit pe rețelele de socializare și care le-au promis că le vor plăti o recompensă bănească pentru comiterea unor acțiuni ilegale”, a susținut Comisia de Investigație.

Au mai fost astfel de incidente. În primăvara lui 2023, Kirill Veselov, în vârstă de 18 ani, și doi minori enumerați în evidențele deschise ca Pavel S. și Savely R. au vrut să dea foc tot unor panouri de comandă. Ei ar fi fost plătiți de niște necunoscuți cu câte 10.000 de ruble (112 dolari) fiecare, au spus anchetatorii.

Ancheta a fost extinsă și a fost adăugat un tânăr de 18 ani din Novosibirsk, pe nume Viktor Skorobogatov, pentru că a incendiat un avion de atac Su-24. Astfel, cei patru au fost declarați membri ai unui grup de crimă organizată

Alte cazuri de acest gen au fost produse în septembrie 2023, de un student de 17 ani, din Novosibirsk, iar cu cinci luni mai devreme, un altul de 16 ani, din Kemerovo.  

Editor : Andreea Stanciu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri