Alexandr Stoianoglo acceptă o dezbatere fără moderator cu Maia Sandu. Inițial a fost propus un jurnalist controversat

Data actualizării: Data publicării:
maia sandu stoianoglo
Foto: Profimedia Images

Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo, contracandidaţii turului al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, au acceptat să participe la o dezbatere electorală înaintea scrutinului, numai că lucrurile s-au împotmolit în momentul în care imparţialitatea jurnalistului propus ca moderator a fost pusă la îndoială, astfel că şefa statului a venit cu soluţia unei dezbateri directe, fără moderator, iar contracandidatul său a transmis că acceptă, transmite News.ro.

Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiştilor în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, i-a transmis Maiei Sandu răspunsul printr-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram, scrie NewsMaker.

„Stimată doamnă Sandu! Desigur, accept propunerea dumneavoastră şi sunt pregătit pentru o discuţie conform condiţiilor indicate de dumneavoastră. Acestea sunt, fără îndoială, foarte convenabile. Ca un compliment pentru viitor, nu eu am iniţiat discuţia privind inacceptabilitatea anumitor moderatori. Mă bucur, totuşi, că aţi găsit o soluţie pentru a vă ajusta poziţia. Vă mulţumesc pentru acest lucru”, a transmis Stoianoglo.

Cum s-a ajuns la dezbatere fără moderator

Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo au stabilit că vor organiza o dezbatere electorală înaintea turului II al alegerilor prezidenţiale.

Marţi, s-a anunţat că dezbaterea va avea loc la Palatul Republicii, în data de 27 octombrie şi va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonţa, iar transmisiunea va fi asigurată de compania publică Teleradio-Moldova. Gheorghe Gonţa a fost propus ca moderator de către Stoianoglo şi staff-ul său.

Anunţul că Gheorghe Gonţa va modera dezbaterile a generat însă polemici. Mai multe personalităţi din domeniul presei din Republica Moldova, precum şi Consiliul de Presă, au avut reacţii negative, subliniind că acesta a încălcat anterior normele deontologice. În semn de protest, postul TV8 - foarte urmărit în Republica Moldova - a anunţat că nu va difuza şi nici reflecta în ştiri dezbaterile, iar Jurnal TV a declarat că, dacă Gonţa nu va fi înlocuit, la fel, nu va transmite pe post evenimentul.

Miercuri, Adrian Băluţel, membru al staff-ului Maiei Sandu, a anunţat că echipa şefei statului a luat act de declaraţia critică a Consiliului Presei şi de boicotul anunţat de cele două televiziuni. În acest context, el a propus Consiliului de Presă să organizeze dezbaterea, inclusiv să identifice unul sau mai mulţi moderatori.

La scurt timp, Alexandr Stoianoglo a publicat un mesaj în care insista ca Gheorghe Gonţa să nu fie înlocuit, propunând în schimb ca Maia Sandu să desemneze, la rândul său, un moderator.

Ulterior, Maia Sandu a publicat pe reţelele sociale un mesaj video către Alexandr Stoianoglo, în care i-a propus să aibă dezbateri fără moderator. Ea a mai propus ca fiecare candidat să-i pună contracandidatului câte 10 întrebări.

Un jurnalist controversat

În ultimii ani, Gheorghe Gonţa s-a remarcat ca un critic al preşedintei Maia Sandu şi al actualei guvernări, scrie NewsMaker. Recent, a plecat de la televiziunea la care activa - N4, după ce a publicat un mesaj public împotriva referendumului constituţional cu privire la aderarea la UE.

În ziua alegerilor prezidenţiale, a publicat pe Facebook o fotografie cu clădirea Preşedinţiei şi mesajul „Noul loc de muncă al lui Alexandr Stoianoglo”.

Maia Sandu anunţă două dezbateri electorale

Pe de altă parte, preşedinta Maia Sandu a anunţat miercuri că va participa la două dezbateri electorale, duminică şi luni.

Ea a acceptat invitaţia televiziunii publice Moldova 1 şi a Consiliului de Presă pentru o dezbatere suplimentară, organizată luni, pe 28 octombrie. Anunţul a fost făcut de consilierul Adrian Băluţel pe pagina sa de Telegram.

Deocamdată, nu se ştie dacă şi Alexandr Stoianoglo va participa la dezbaterea de luni.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată mormântul Deliei Budeanu de la Mănăstirea Ghighiu. Un detaliu a atras atenția tuturor
Digi FM
Lucian Viziru rămâne de tot acasă, după 7 ani în care a fost antrenor de tenis în Germania. Cu ce se ocupă...
Pro FM
Se specula că divorțează, dar Bianca Censori și Kanye West sunt mai îndrăgostiți ca niciodată. Cum au fost...
Film Now
Dominic Purcell, de nerecunoscut. Cum arată astăzi starul din „Prison Break”
Adevarul
Cine ar fi noul iubit al Alexiei Eram. Cum au fost surprinsi la scurt timp de la despărțirea de Mario Fresh
Newsweek
O lege care crește pensia pentru 500.000 pensionari, blocată în Parlament. Cine ar lua bani?
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri neașteptate la câteva săptămâni de la nunta cu Valeriu Gheorghiță. Unde...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Angajați de la o grădină zoologică din Anglia, apel pentru identificarea unei creaturi cu „aripi și coarne”...
Film Now
Daniel Craig, despre motivul pentru care rolul lui James Bond l-a împiedicat să accepte alte proiecte: „Sunt...
UTV
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit