Şefa opoziţiei din Venezuela, Maria Corina Machado, şi candidatul coaliţiei sale, Edmundo Gonzalez, au atras mulţimi entuziaste în timpul campaniei electorale, pentru înlăturarea preşedintelui Nicolas Maduro şi pentru a pune capăt celor 25 de ani de dominaţie a partidului socialist la guvernare. Însă persistă incertitudinea cu privire la modul în care se vor desfăşura alegerile de duminică.
Edmundo Gonzalez a atras un sprijin semnificativ, chiar şi din partea foştilor susţinători ai partidului de guvernământ, însă opoziţia şi unii observatori se întreabă dacă votul va fi corect, afirmând că deciziile autorităţilor electorale şi arestările unor membri ai personalului de campanie al opoziţiei sunt de natură să indice obstacole, conform News.ro.
Maduro - a cărui realegere în 2018 este considerată frauduloasă de către Statele Unite şi alţii - nu s-ar da în lături de la înşelătorii electorale, relatează Reuters.
Gonzalez şi Machado au îndemnat alegătorii să meargă la vot devreme şi să stea de "veghe" la secţiile de votare până la închiderea acestora. Ei au declarat că se aşteaptă ca armata să accepte rezultatele votului.
Armata Venezuelei l-a susţinut mult timp pe Maduro şi pe predecesorul său, Hugo Chavez, fostul preşedinte care a decedat. Ministrul apărării, generalul Vladimir Padrino, a declarat că forţele armate vor respecta rezultatul alegerilor de duminică.
Maduro, care se află la putere din 2013 şi îşi doreşte al treilea mandat de şase ani, a declarat că ţara are cel mai transparent sistem electoral din lume şi a avertizat cu privire la o "baie de sânge" în cazul în care ar pierde, comentarii criticate de omologii săi din America Latină.
Diaspora vine acasă pentru a participa la vot
Guvernul lui Maduro a adus ţara într-un colaps economic, în timp ce aproximativ o treime din populaţie a emigrat şi a existat o deteriorare accentuată a relaţiilor diplomatice, care au culminat cu sancţiuni impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană şi alţii, ce au paralizat o industrie petrolieră deja aflată în dificultate.
Membrii diasporei venezuelene, care numără aproape 8 milioane de persoane, afirmă că le-a fost dificil să se înregistreze pentru a vota. Mai puţin de 68 000 se pare că vor putea vota. Unii au ales chiar să se întoarcă acasă pentru a participa la vot. Companiile de autobuze din vestul statului Tachira, de-a lungul graniţei cu Columbia, au declarat că au înregistrat o creştere cu 40% a vânzărilor de bilete în ultimele 10 zile.
"Vrem să ne întoarcem acasă, dar într-o Venezuelă liberă, înfloritoare şi prosperă", a declarat Maritza Quemba, o croitoreasă în vârstă de 64 de ani care locuieşte în Bogota de cinci ani şi s-a întors în San Cristobal pentru a vota. Ea intenţionează să se mute înapoi în Venezuela peste un an dacă opoziţia câştigă.
"Am venit să votez pentru Edmundo. Cred în el şi în Maria Corina", a declarat Dani Pernia, în vârstă de 32 de ani, care a traversat Peru, Ecuador şi Columbia cu autobuzul din Chile pentru a putea vota în San Cristobal. "Sunt gata să îmi pun toată încrederea, duminică, în opţiunea care înseamnă schimbare", a adăugat tânărul.
SUA sunt pregătite cu sancțiuni, în funcție de ce se întâmplă la vot
Sunt 30 000 de urne de vot în întreaga ţară, a declarat un oficial al Consiliului Electoral Naţional pe platforma X.
Preşedintele panamez Jose Raul Mulino a declarat vineri că mai mulţi foşti preşedinţi latino-americani aflaţi în drum spre Venezuela pentru a observa alegerile nu au fost autorizaţi să călătorească, inclusiv Mireya Moscoso din Panama şi Vicente Fox din Mexic, deoarece spaţiul aerian al Venezuelei a fost închis, ceea ce a fost negat ulterior de guvernul venezuelean.
Între timp, Statele Unite au declarat că sunt pregătite să îşi calibreze politica de sancţiuni împotriva Venezuelei în funcţie de ceea ce se va întâmpla duminică.
Gonzalez, în vârstă de 74 de ani, este cunoscut pentru atitudinea sa calmă şi pentru promisiunile sale că schimbarea ar putea aduce acasă mulţi migranţi. El a moştenit ştafeta opoziţiei de la Machado, 56 de ani, după ce interdicţia ca aceasta să deţină funcţii publice a fost confirmată de cea mai înaltă instanţă a ţării. Machado a obţinut o victorie răsunătoare în alegerile primare ale opoziţiei de anul trecut, dar a făcut turul ţării susţinându-l pe Gonzalez.
Maduro apare pe buletinul de vot ca fiind candidatul a 13 partide
Nicolas Maduro, un fost şofer de autobuz devenit ministru de externe, are 61 de ani, iar chipul său va apărea pe buletinul de vot ca fiind candidatul a 13 partide. El afirmă că va garanta pacea şi creşterea economică, care va face Venezuela mai puţin dependentă de veniturile din petrol.
Cheltuielile publice au crescut doar uşor în timpul campaniei, spun analiştii, o schimbare faţă de campaniile anterioare, când cheltuielile erau generoase.
Maduro spune că a deschis 70 de proiecte de lucrări publice, dar multe dintre acestea au fost renovări ale unor şcoli, spitale şi drumuri deja existente, potrivit evenimentelor transmise de televiziunea de stat.
Mii de oameni au venit cu sute de autobuze la mitingul de închidere al lui Maduro în centrul Caracasului, joi seara, inclusiv mulţi angajaţi din sectorul public.
Spre deosebire de mulţi dintre oamenii din jurul ei, profesoara pensionară Noris Rojas, în vârstă de 70 de ani, nu purta un tricou nou cu Maduro. În schimb, ea ţinea un poster uzat, făcut în casă, al lui Chavez, cu un citat din răposatul preşedinte: "Nimeni nu a spus că acest lucru va fi uşor".
"Maduro este un om care a dat dovadă de forţă spirituală şi a fost loial proiectului lui Chavez", a spus ea. "Există slăbiciuni, dar el trebuie să câştige", pledează pensionara.
Procurorul general al Venezuelei a negat săptămâna aceasta participarea la persecuţii politice sau deţinerea de deţinuţi politici şi a declarat că alegerile ar trebui să fie paşnice.
Rezultatele ar putea fi publicate duminică seara sau în zilele următoare.
Urnele de vot vor fi deschise duminică între orele 6.00 şi 18.00, ora locală (13.00 şi 1.00, ora României).
Editor : M.I.