Scrutinul de joi din Marea Britanie a fost unul cu mari surprize, printre altele, de la cozile de sute de metri de la urne la victoria categorică a lui Boris Johnson în faţa rivalilor săi şi a populaţiei anti-Brexit din Regat. Partidele de opoziţie, înfrânte zdrobitor, încearcă acum să se replieze, însă capetele deja au început să cadă.
Boris Johnson a reuşit imposibilul la alegerile de joi - a obţinut o majoritate suficient de categorică încât să fie reconfirmat în funcţia de prim-ministru pentru cel puţin următorii cinci ani dar şi să meargă înainte, fără alte obstacole, cu Brexitul.
De cealaltă parte a baricadei, liderul laburiştilor îşi vede cariera politică încheiată în doar o seară. Dacă la alegerile precedente, Jeremy Corbyn reuşea să-i surprindă şi pe cei mai aprigi critici ai săi şi să obţină un rezultat care îl apropia de un mandat la Downing Street nr. 10, de această dată liderul laburist nu a mai reuşit să ţină pasul. Mai mult, Corbyn a prezidat, joi, asupra cele mai usturătoare înfrângeri a laburiştilor din 1935 până astăzi.
Corbyn a anunţat, vineri, că va renunţa conducerea partidului, dar mai întâi va avea loc o „perioadă de reflecţie”. Nimeni nu ştie ce va presupune această perioadă, însă un lucru e clar - Corbyn şi-a epuizat tot capitalul politic, atât cât mai rămăsese.
Nu doar cel mai mare partid de opoziţie a suferit o înfrângere catastrofală. Liberal-democraţii, principalul partid anti-Brexit a ratat şi el şansa de a redeveni relevant. Lidera partidului însăşi, Jo Swinson, a pierdut cursa sa pentru un mandat de parlamentar în circumscripţia sa.
Dar nu doar partidele cu agendă anti-Brexit s-au văzut înfrânte în acest scrutin. Nigel Farage, liderul bombastic al Partidului Brexit, nu a reuşit să obţină niciun mandat de parlamentar.
Boris Johnson nu este singurul învingător al acestor alegeri. În nord nu vine doar iarna, ci şi independenţa. Partidul Naţional Scoţian a reuşit să-şi mărească din nou numărul de mandate în legislativul de la Londra, fapt ce propulsează partidul într-o poziţie bună la nivel naţional. Naţionaliştii scoţieni vor, acum, un nou referendum pentru independenţa ţării de Regat, despre care spun că nu le mai reprezintă interesele şi că preferă să trăiască într-o Scoţie independentă, parte a Uniunii Europene.
Editor: Adrian Dumitru