Prim-ministrul ungar Viktor Orban, în vizită în Austria, și-a apărat joi discursul virulent pe care l-a avut în weekend în România împotriva „amestecului de rase”, motivând că a vorbit „dintr-un punct de vedere cultural” și că a fost prost înțeles, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a menționat această nouă controversă la începutul unei conferinţe de presă comune, „condamnând cu fermitate orice formă de rasism şi antisemitism” şi dând asigurări că el şi omologul său ungar au abordat chestiunea „cu toată sinceritatea”.
„Suntem în acord perfect”, a reacţionat Viktor Orban, deși, potrivit AFP, s-a declarat „mândru” de politica de „toleranţă zero” a Ungariei în legătură cu imigrația ilegală.
„Se întâmplă uneori să vorbesc de o manieră care poate fi prost înţeleasă, dar i-am cerut cancelarului (Karl Nehammer - n.r.) să plaseze informaţiile într-un context cultural”, a declarat Viktor Orban într-o conferinţa de presă susținută la Viena. „În Ungaria, aceste expresii şi fraze reprezintă un punct de vedere cultural, civilizaţional”, a adăugat el.
Recentele comentarii ale premierului ungar Viktor Orban, care a denunţat o lume cu „rasă mixtă” ca urmare a migraţiei, au atras critici și din partea unui vicepreşedinte al Comisiei Europene. „Nu trebuie să permitem niciodată ca formulările noastre să trădeze principiul fundamental al existenţei noastre: toţi suntem oameni în mod egal”, a scris pe Twitter vicepreşedintele CE Margaritis Schinas. „Ura nu îşi are locul pe buzele noastre şi nici în societăţile noastre”, a adăugat el.
Liderul naţionalist ungar în vârstă de 59 de ani, un obişnuit al declaraţiilor controversate împotriva imigranţilor, a respins sâmbătă, într-un discurs susţinut la Băile Tuşnad, în România, viziunea unei societăţi „multietnice”, reamintește AFP.
„Nu vrem să fim o rasă mixtă”, care să se amestece cu „non-europeni”, a spus el, înainte de a face o aparentă aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist, ceea ce i-a atras critici dure din partea comunităţii evreieşti şi demisia unei consiliere.
De la revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban şi-a transformat ţara aplicând reforme „iliberale”, bazate pe „apărarea unei Europe creştine”. El i-a atacat în special pe migranţii veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu şi ONG-urile care le vin în ajutor, înăsprind accesul la azil şi ridicând garduri la frontiere, menționează France-Presse.
Editor : Luana Pavaluca