Belgia a implementat noi măsuri de securitate pe aeroportul din Bruxelles, după atentatele sinucigaşe din luna martie, inspirându-se din controalele de pe aeroportul israelian Ben Gurion, unul dintre cele mai bine apărate din lume, relatează news.ro.
Vicepremierul Jan Jambon, ministru pentru Securitate, a mers în această vară în Israel pentru a analiza sistemele de securitate de pe aeroportul Ben Gurion, de lângă Tel Aviv.
Pe aeroportul Ben Gurion, maşinile sunt oprite la un punct de control şi verificate de gardieni înarmaţi. Plăcuţele de înmatriculare sunt analizate de camera. Persoanele considerate suspecte sunt interogate şi pot fi percheziţionate.
Sistemul de monitorizare, în mare parte neobservat, continuă până în terminal.
Jambon s-a declarat impresionat în special de faptul că măsurile nu deranjează călătoria pasagerilor. „Acolo, măsurile de securitate sunt prezente, dar nu sunt vizibile tot timpul”, a spus el.
Luna aceasta, corturile temporare instalate în faţa aeroportului din Bruxelles, care erau folosite pentru verificarea pasagerilor după atentate, au fost îndepărtate, iar acum ofiţeri de poliţie antrenaţi în detectarea comportamentelor suspecte stau de pază la intrări.
„Nu este vorba de selectare pe bază de vârstă, culoare a pielii sau sex, este vorba despre detectarea comportamentului”, a explicat Jambon la conferinţa pentru securitatea pe aeroporturi ACI Europe, de la Bruxelles.
Tehnologiile de recunoaştere facială sunt integrate, de asemenea, în noul sistem de securitate. Numărul de camere de pe aeroport a crescut cu 25%, la 1.250. O parte dintre acestea scanează numerele de înmatriculare la intrarea în perimetrul aeroportului.
„În timp, vor fi instalate porţi pe drumurile de acces către aeroport, care se vor deschide numai după scanarea plăcuţelor de înmatriculare”, a precizat Jambon. El a adăugat că Guvernul intenţionează să extindă noile măsuri de securitate şi pe alte aeroporturi din Belgia.
Directorul general al Aeroportului Bruxelles, Arnaud Feist, a anunţat şi că faţada din sticlă a aeroportului a fost consolidată, astfel încât, dacă va avea loc o nouă explozie, va absorbi mai bine impactul.
Conducerea aeroportului analizează şi alte măsuri de securitate, precum instalarea unor puncte automate de lăsare a bagajelor, aflate în afara terminalului. De asemenea, personalul a fost încurajat să raporteze orice activităţi neobişnuite. „Vrem să servim drept un model pentru aeroporturile din Europa”, a spus Feist.
Un grup de kamikaze a ucis 16 persoane şi a rănit alţi peste 150 în terminalul Plecări al aeroportului din Bruxelles, pe 22 martie. Atentatele au făcut parte dintr-o serie de atacuri coordonate vizând sistemul de transport din capitala belgiană.
De atunci, conducerea aeroportului şi Guvernul belgian au colaborat strâns pentru găsirea unui nou concept de securitate.