Acuzații la Seul pe subiectul dezertării soldatului nord-coreean. Ministerul Apărării, suspectat că truchează realitatea
Data actualizării: Data publicării:
Noi motive de disensiuni pe subiectul soldatului nord-coreean care a dezertat săptămâna trecută prin Zona Demilitarizată intercoreeană.
Ministerul Apărării de la Seul este acuzat că ar minți în legătură cu momentul în care militarul a fost salvat de sub rafalele de gloanțe ale camarazilor săi din Nord.
Comandantul unității sud-coreene de gardă din Zona Demilitarizată s-ar fi târât în coate, împreună cu doi ofițeri, în timp ce grănicerii nord-coreeni deschiseseră focul, pentru a-l trage într-o zonă ferită pe militarul care zăcea într-o baltă de sânge, cu multiple răni prin împușcare. Aceasta este variantă cea mai recentă prezentată de autoritățile militare ale Coreei de Sud, transmite agenția de știri Yonhap.
Însă o relatare din presă contrazice spusele oficialilor, susținând că, din contră, comandantul unității nu ar fi fost prezent la fața locului, conform imaginilor captate de un dispozitiv de supraveghere termică din Zona Demilitarizată.
„A fost acolo. Ceea ce am precizat cât se poate de clar este că șeful unității și alți doi ofițeri au condus operațiunea de salvare”, a declarat presei Moon Sang-gyun, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale din Seul.
Purtătorul de cuvânt nu a mai oferit însă alte detalii, precizând că întregul caz va fi prezentat publicului la finalul investigației derulate de autoritățile sud-coreene.
Comandamentul ONU din Coreea de Sud a refuzat, joi, 16 noiembrie, să publice înregistrarea video cu momentul evadării soldatului nord-coreean.
Oficialii ONU au argumentat că nu doresc să trezească speculații privind de ceea ce s-a întâmplat, luni, în satul Panmunjom, de la granița intercoreeană. Ce fel de speculații? Legate de felul în care au ales să procedeze soldații Sudului în clipa în care militarii nord-coreeni au deschis focul împotriva camaradului dezertor.
Militarul trecea granița într-un vehicul, însă o roată s-a desprins în mers, așa că a fost nevoit să parcurgă pe jos restul distanței din Zona Demilitarizată până spre teritoriul Sudului. Nord-coreeni au tras 40 de rafale de gloanțe asupra lui. El s-a ascuns apoi după o clădire a Coreei de Sud, aflată în Zona Demilitarizată, iar potrivit primelor relatări, ar fi fost salvat de soldații americani și sud-coreeni, care l-au găsit zăcând inconștient pe niște frunze uscate.
Comandamentul ONU, care supraveghează armistițiul din Peninsula Coreeană, a anunțat inițial, miercuri, că va oferi presei filmarea cu momentul evadării.
Detaliu procedural: Comandamentul ONU decide dacă poate fi utilizată sau nu forța în Zona Demilitarizată, unde se află trupe sud-coreene și americane, conduse de ofițeri de armată în grad de locotenenți-colonei.
În aceeași zi, responsabili din Ministerul Apărării de la Seul au examinat varianta editată a înregistrării, de 26 de secunde. Ei au exprimat îngrijorări privind de neînțelegerile pe care le-ar putea provoca materialul video, pe fondul controversei legate de reacția militarilor sud-coreeni, care sunt criticați pentru faptul că nu au răspuns cu armele la focurile soldaților nord-coreeni.
Ministerul Apărării le-a sugerat oficialilor ONU să ofere publicității o variantă mai lungă a filmării pentru a se înțelege mai bine situația.
Unele autorități sud-coreene spun că trupele lor din Zona Demilitarizată au respectat regulile stabilitate cu Comandamentul ONU.
Motivul pentru care, subliniază vocile critice, soldații Sudului ar fi putut deschide focul este acela că unele dintre gloanțele trase de militarii nord-coreeni au trecut dincolo de graniță.
Alte informații apărute în presă fac referire la faptul că nord-coreenii ar fi depășit linia de frontieră în timp ce alergau după dezertor.
Ulterior, biroul de presă al Ministerului sud-coreean al Apărării a revenit cu o propunere pentru Comandamentul ONU: să fie dată mai întâi publicității varianta de 26 de secunde a filmării, apoi, „dacă va fi nevoie”, să fie oferită varianta extinsă.
Un parazit de 27 de centimetri
Între timp, medicii au găsit în stomacul soldatului nord-coreean o „cantitate uriașă” de paraziți, a declarat vineri medicul său curant, Lee Cook-jong, de la Spitalul Universitar Ajou.
Printre paraziții descoperiți, se numără și o specie de viermi rotunzi (nematode), pe care bărbatul i-ar fi putut lua din consumul unor legume tratate cu îngrășământ din fecale umane, o practică des folosită în Coreea de Nord.
Medicul nu a precizat însă ce tip de viermi rotunzi, dacă sunt limbrici sau oxiuri, însă a afirmat că unul dintre paraziții extrași măsura nu mai puțin de 27 de centimetri.
Ministrul Sănătății de la Seul, Park Neung-hoo, a declarat luni că ia în considerare trimiterea unui ajutor de medicamente anti-parazitare în Coreea de Nord, ca urmare a acestui caz, relatează publicația Korea Biomedical Review.
Armata Populară nord-coreeană se confruntă în prezent cu o morbidă criză alimentară, majoritatea soldaților suferind de malnutriție.