70 de organizații pentru drepturile omului cer să fie declarată oficial foamete în Fâșia Gaza

Data publicării:
Gaza On The Brink Of Famine, Rafah, Palau - 17 Mar 2024
Insecuritatea alimentară este în creștere în Fâșia Gaza. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

70 de organizații pentru drepturile omului solicită tuturor autorităților relevante și instituțiilor internaționale să declare oficial foametea în Fâșia Gaza, printr-o proclamație publicată de organizația Euro-Med, în care Israelul este acuzat că menține o blocadă ilegală care a dus la o criză umanitară și alimentară catastrofală care a afectat întreaga populație din enclavă.

Insecuritatea alimentară este în creștere în întreaga enclavă din cauza utilizării de către Israel a foametei ca „armă de război” împotriva poporului palestinian, ceea ce organizațiile spun că este genocid, o acuzație pe care Israelul a negat-o, notează The Guardian.

„Organizațiile pentru drepturile omului spun că nivelul securității alimentare a scăzut semnificativ ca urmare a operațiunii la sol a armatei israeliene în orașul Rafah, la sud de Fâșia Gaza, care a început pe 7 mai, cu o zi înainte de blocarea intrării camioanelor de ajutor umanitar prin trecerea Rafah”, se arată în declarație.

„Mii de camioane de cealaltă parte a trecerii Rafah au fost blocate de săptămâni și sunt inaccesibile pentru locuitorii a căror viață depinde de ele, din cauza deciziei Israelului de a înfometa oamenii din Fâșia Gaza, de a închide punctele de trecere și de a preveni intrarea pentru ajutor”, se mai spune în apelul ONG-urilor.

Euro-Med susține că autoritățile din domeniul sănătății au înregistrat oficial 30 de decese din cauza foametei și că decesele legate de foamete au loc aproape zilnic, cifre în creștere după bombardamentele israeliene și din cauza tratamentului medical inadecvat.

Aproximativ 200 de camioane cu ajutoare, inclusiv patru camioane cu combustibil, sunt așteptate să intre în Gaza duminică prin punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom, a declarat Khaled Zayed, șeful Societății Semilunii Roșii Egiptene pentru Reuters.

Punctul de trecere a frontierei Rafah, care a fost principalul punct de intrare în Gaza pentru ajutor umanitar și provizii comerciale, a fost închis timp de aproape trei săptămâni, de când Israelul a preluat controlul părții palestiniene a trecerii, în timp ce și-a intensificat ofensiva militară în zonă în începutul lunii mai.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri