Mai mulți voluntari francezi au părăsit peștera în care au stat 40 de zile, într-un studiu care a explorat limitele adaptabilității umane la izolare. Cei 15 participanți au locuit în peștera Lombrives din sud-vestul Franței, fără telefoane, ceasuri sau lumina soarelui. Au dormit în corturi, au produs electricitate și nu aveau niciun contact cu lumea exterioară.
Proiectul și-a propus să testeze modul în care oamenii răspund la pierderea simțului timpului și spațiului, relatează BBC, citat de Mediafax. Așa-numitul experiment Deep Time s-a încheiat sâmbătă, permițând celor opt bărbați și șapte femei, cu vârste cuprinse între 27 și 50 de ani, care au participat, să părăsească peștera.
Oamenii de știință care supravegheau proiectul au intrat în peșteră cu o zi mai devreme pentru a le spune că proiectul se apropie de sfârșit.
În timpul izolării lor, grupul a îndeplinit sarcini fără a-și impune termene. În schimb, au trebuit să se bazeze pe ceasurile biologice și pe ciclurile de somn pentru a-și structura zilele.
În peșteră, au avut la dispoziție un confort redus, au trebuit să-și genereze propria energie electrică cu ajutorul unei biciclete și să tragă apă dintr-o fântână adâncă de 45 de metri.
Oamenii de știință spun că proiectul îi va ajuta să înțeleagă modul în care oamenii se pot adapta la condiții extreme de viață.
Activitatea creierului și funcția cognitivă a voluntarilor au fost analizate înainte de a intra în peșteră, pentru a aduna date pentru studiile comparative.
Editor : A.A.