12 lecții de la guvernele care au reușit să gestioneze cel mai bine epidemia de coronavirus
Țările din Europa și Asia revin încetul cu încetul la normalitate și relaxează restricțiile împotriva răspândirii coronavirusului. Acum, accentul se pune pe aplatizarea curbei infectării cu noul virus până în momentul descoperirii unui vaccin sau a unui tratament, potrivit CNN.
Însă, în ciuda acestor relaxări, mai sunt lecții care trebuie însușite pentru a evita un nou val de decese cauzate de COVID-19.
Taiwan
Taiwan este un stat insular situat la doar 180 de kilometri depărtare de Republica Populară Chineză. Situația ar fi putut fi dezastruoasă, însă, după apariția primelor cazuri de infectare, guvernul a impus 124 de măsuri pentru a bloca extinderea epidemiei. Astăzi Taiwan exportă echipamente de protecţie în UE şi nu numai.
Lecția 1. Fii pregătit
În 2003, peste 181 de persoane au murit în urma unei epidemii de SARS. În urma acestei crize, autoritățile din Taiwan au rămas în alertă, fiind pregătite să intervină în timp util pentru a opri răspândirea unui nou virus.
Pe insulă există un centru epidemic de comandă care poate fi activat pentru a coordona acțiunile autorităților în cazul izbucnirii unui nou focar. Centrul a fost activat pe 20 ianuarie, cu o zi înainte ca insula să înregistreze primul caz de infectare.
Lecția 2. Fii rapid
Taiwanul a luat primele măsuri împotriva noului virus, chiar înainte de confirmarea unui prim caz de infectare. La doar câteva zile după înregistrarea unu prim caz în China, autoritățile taiwaneze au început să verifice temperatura tuturor călătorilor care veneau din Wuhan, epicentrul original al virusului. Insula a emis o alertă de călătorie pentru Wuhan, pe 20 ianuarie.
Lecția 3. Testarea în masă a populației
Autoritățile au efectuat teste pe scară largă și au urmărit contacții persoanelor infectate, plasându-i pe toți în carantină. Au fost testate toate persoanele care au călătorit pe vase de croazieră, iar cetățenii cu gripă și pneumonie au fost atent verificați și retestați pentru a se asigura că nu au fost diagnosticați greșit.
Lecția 4. Folosește tehnologia în lupta împotriva virusului
Taiwanul a creat o bază de date unică în care a inclus toate informațiile privind asigurările de sănătate ale cetățenilor și informații de la companiile aeriene și de la autoritățile vamale pentru a crea alerte în timp real care să ajute la identificarea celor vulnerabili în fața noului virus.
Islanda
Islanda, sub conducerea prim-ministrului Katrín Jakobsdóttir, oferă testarea gratuită pentru noul coronavirus pentru toţi cetăţenii săi. În timp ce majoritatea ţărilor au limitat testarea la persoanele care prezintă simptome active, Islanda testează pe toată lumea. Astfel că, proporţional la numărul populaţiei, Islanda a testat de cinci ori mai mulţi oameni decât a făcut-o Coreea de Sud.
Lecția 5. Acționează cu meticulozitate și rapiditate
În Islanda nu au fost impuse măsuri dure de siguranță. Cetățenii au voie să se întâlnească în grupuri de 20 de persoane, dacă respectă distanțarea socială, iar școlile și creșele au rămas deschise.
"De la primul nostru caz, am lucrat conform unui plan clar. Planul nostru era să fim "agresivi" în detectarea și diagnosticarea persoanelor, să le plasăm în carantină și să fim foarte atenți în urmărirea contacților acestora", a declarat, pentru CNN, epidemiologul Thorolfur Gudnason.
Lecția 6. Include și sectorul privat în combaterea epidemiei
Într-un parteneriat public-privat între Spitalul Universitar Național din Islanda și compania DECODE Genetics, Islanda a pregătit din timp teste și se așteaptă ca 10% din populație să fie testată până la sfârșitul acestei săptămâni. Autoritățile își propun să testeze aproape toți cetățenii.
Lecția 7. Acționează preventiv
Ministrul islandez al Sănătății, Svandís Svavarsdóttir, a subliniat că viteza cu care se iau măsuri reprezintă un instrument puternic împotriva noului virus. După ce s-au confirmat doar șase cazuri, pe 3 martie, Islanda a emis imediat măsuri de carantină pentru toți călătorii care se întorceau din Italia și au însăprit restricțiile de călătorie în săptămânile următoare.
Lecția 8. Folosește tehnologia, dar respectă viața privată a cetățeanului
La fel ca în Taiwan, oficialii islandezi au pus la dispoziție și o aplicație care înregistrează fiecare traseu al utilizatorilor, permițându-le echipelor din prima linie să stabilească dacă o persoană este în pericol să se infecteze cu noul virus.
Coreea de Sud
Coreea de Sud a raportat primul său caz de coronavirus în aceeași perioadă cu SUA și Marea Britanie. Țara asiatică raportează în jur de 30 de cazuri noi pe zi, în timp ce în Marea Britanie, numărul lor este de aproximativ 5.000, iar în SUA peste 20.000.
Lecția 9. Testează populația
„De când a fost confirmat primul pacient, prin instalarea a peste 500 de clinici, unde se efectuează teste screening, în toată țara, am muncit din greu pentru a dezvolta și a menține un sistem care să realizeze cât mai multe teste, cu un efort minim, pe o perioadă scurtă de timp", a declarat un medic sud-coreean.
Lecția 10. Învață din experiențele trecutului
Coreea de Sud a reușit să acționeze repede, deoarece, la fel ca Taiwanul și multe alte state asiatice, a mai trecut prin experiențe similare. Coreea de Sud nu a fost afectată de focarul SARS, raportând doar trei cazuri și niciun deces. Dar a fost afectată sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) în 2015, când a înregistrat 186 de cazuri și 38 de decese.
Germania
Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a fost printre primii lideri mondiali care au reacţionat la epidemia cu noul coronavirus şi le-a spus calm conaţionalilor că este vorba despre o problemă gravă care va infecta până la 70% din populaţie. „Este grav”, a spus ea, „trataţi-o ca pe ceva serios”.
Iar reacţia sa a fost pe măsură. Testarea a început chiar de la început. Germania a sărit peste fazele de negare, furie şi nesiguranță şi a trecut direct la fapte, motiv pentru care numărul îmbolnăvirilor în ţară a fost cu mult sub cel al vecinilor săi europeni.
Lecția 11. Testează cât mai mult pe măsură ce restricțiile se relaxează
Germania a crescut numărul testelor efectuate pentru depistarea infectării cu coronavirus la 500.000 pe săptămână, această detectare precoce ajutând în parte la menţinerea numărului de decese la un nivel relativ scăzut.
„Motivul pentru care Germania numără atât de puţine decese în raport cu cel al persoanelor infectate se poate explica prin faptul că noi realizăm multe diagnosticări în laborator (...) Efectuăm o jumătate de milion de teste în fiecare săptămână în Germania”, a explicat virusologul Christian Drosten, director al Institutului de Virusologie din cadrul spitalului Charite din Berlin.
Jumătate de milion de teste săptămânal înseamnă o medie de peste 70 de mii de teste efectuate zilnic în această ţară.
Lecția 12. Spitalele trebuie să fie dotate pe măsura crizei
Spitalele din Germania sunt, de departe, cele mai pregătite pentru a face față valului de pacienți cu COVID-19, cu 29,2 paturi la Terapie Intensivă, raportat la 100.000 de persoane.
"Germania nu se află într-o situație în care sistemul de asistență medicală să fie copleșit, așa cum vedeți în Italia. Nu ne confruntăm cu această situație", a declarat virusologul Martin Stürmer.
Editor: I. I.
- Etichete:
- germania
- taiwan
- coronavirus
- coronavirus germania
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News