Vara noastră este de coșmar - așa descrie premierul grec cele 11 zile de când țara lui luptă cu incendii de vegetație și o caniculă cum n-a mai văzut Grecia în ultimele decenii. Doi oameni au murit, cel puțin 20 sunt răniți, printre pompieri, voluntari și civili, în timp ce incendiile sunt încă departe de a fi controlate. Peste 150 de focare concomitente au întins la limita suportabilului capacitatea serviciilor de intervenție. Cele mai grave sunt incendiile din nordul Atenei și din insula Evia, unde feriboturile au evacuat mii de oameni, ca într-un film de groază. Pompierii români ajunși pe insula Evia vor interveni duminică în centrul și în nordul insulei, unde au apărut noi focare.
VIDEO Corespondență Digi24 din Grecia. Material realizat de jurnaliștii Valentin Stan și Cristian Caciauna
În insula Evia, peste 500 de pompieri susținuți și de detașamente aeriene încearcă aproape imposibilul. Să oprească focul să transforme totul în scrum, mai ales în nord.
Mulți dintre cei evacuați sunt oameni în vârstă, greu deplasabili, dezorientați sau pur și simplu cuprinși de panică, unii rupți de restul familiei sau vecinilor în haosul evacuării. La bordul fiecărui feribot venit să-i ducă departe de foc, oamenii urcați în grabă nu știau ce vor face după ce vor coborî iar pe uscat.
Panica și dezolarea din insula Evia are un corespondent la fel de sumbru în periferiile din nordul Atenei, unde focul face ravagii de cel puțin trei zile, în ciuda eforturilor supraomenești ale pompierilor și voluntarilor.
Mii de animale suferă sau au murit în condiții îngrozitoare, sufocate de fum sau arse de vii. Voluntarii și-au riscat viața ca să salveze câini, pisici, cai sau vite din calea flăcărilor, dar la unele au ajuns prea târziu, mai ales ca peste noapte valul de foc a traversat și autostrada Atena - Salonic, și a devenit încă o piedică în calea echipelor de intervenție.
Cei 108 pompieri români aflați în misiune în Grecia au plecat sâmbătă seară către insula Evia, care arde fără încetare de câteva zile. Salvatorii au acționat deja în nordul Atenei.
VIDEO Corespondență Digi24 din Grecia. Material realizat de jurnaliștii Valentin Stan și Cristian Caciauna
Oamenii care locuiesc în zonele afectate de incendii sunt disperați. Unii s-au mobilizat și încearcă să îi ajute pe pompieri să stingă flăcările cu găleți cu apă. Alții și-au pierdut casele din cauza focului.
"Erau flăcări aici, de 10-20 de metri", povestește un localnic.
"Noaptea trecută nu am fost aici, locul a fost evacuat. Asta e casa prietenilor mei. E ceva ce nu s-a mai întâmplat aici, atâtea incendii, în atât de multe locuri, în același timp, toate pe o vreme dificilă", adaugă el.
Florin Pop, comandatul misiunii în care pompierii români intervin în Grecia: "Autoritățile elene au transmis să ne relocăm modulul specializat. Mergem în insula Evia, la 136 km de Atena. Ne instalăm acolo, acum mergem să ne alimentăm, ne încolonăm și plecăm spre zona indicată".
În același timp, premierul elen anunță sprijin pentru zonele afectate de foc.
Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: "Doresc să-i reasigur pe toți cei afectați de incendii că ei sunt prioritatea mea. Tot pământul care a ars va fi reîmpădurit și vom schimba modul în care efectuăm lucrări de prevenirea a inundațiilor și incendiilor".
În ultimele 10 zile, peste 56.000 de hectare (140.000 de acri) au fost arse în Grecia, conform Sistemului european de informare împotriva incendiilor forestiere.
Mai multe țări au oferit sprijin Greciei, unde au fost trimiși pompieri din Marea Britanie, Franța, România și Elveția.