Mai mulți cercetători de la Universitatea din Geneva au realizat un studiu care arată că simptomele specifice infectării cu coronavirus se păstrează la 1 din 3 pacienți pentru o perioadă de peste șase săptămâni. Oamenii resimt oboseală, au insuficiență respiratorie și cel mai adesea își pierd gustul și mirosul.
Oamenii de știință au urmărit evoluţia a 669 de pacienţi cu COVID-19 și au constatat că o treime au semnalat simptome şi după cea de-a şasea săptămână de la infectare, inclusiv cei care nu făceau parte din grupurile de risc de a dezvolta o formă gravă a bolii, informează EFE, citată de Agerpres.
Experții sunt de părere că această concluzie a studiului realizat ar impune o campanie de conştientizare şi de informare, adresată inclusiv companiilor şi firmelor de asigurare pentru a se avea în vedere că persoane ce nu aparţin grupurilor de risc pot fi bolnave pentru o perioadă mai lungă de timp în care îi pot contagia pe colegii de muncă, mai scrie sursa citată.
Cele mai întâlnite simptome au fost oboseala, insuficiența respiratorie și piererea mirosului și a gustului. Lor li s-au alăturat și tuse sau dureri de cap.
"Pe mulţi pacienţi îi preocupă cât vor dura simptomele şi dacă unele vor deveni cronice, dar cum nu avem un răspuns medical clar, este important să-i tratăm şi să-i ascultăm pe pacienţi", a precizat una dintre cercetătoare, Mayssam Nehme.
Universitatea din Geneva susține că următorul pas al studiului va presupune urmărirea pacienţilor şi pe termen mai lung (trei, şase şi 12 luni după contractarea virusului) pentru a înţelege mai bine consecinţele pe termen lung ale COVID-19.
Editor : A.A.