Cheltuielile militare ale României le-au depășit, din punctul de vedere al procentului din PIB alocat apărării, pe cele ale unor state europene precum Germania, Italia, Olanda, Spania, Ungaria sau Austria. Cheltuielile militare ale României în 2018 s-au situat astfel la 1,7% din PIB, comparativ cu media europeană de 1,2%, arată datele unui studiu Eurostat.
România se află astfel, din punct de vedere, al bugetului alocat Apărării, pe locul 6, în topul statelor UE, la egalitate cu Lituania.
Letonia, Estonia și Grecia sunt țările europene cu cele mai mari cheltuieli militare, raportate la PIB. Ele sunt urmate de Cipru, Franța și Marea Britanie.
În anul 2018, autoritățile române au pus în practică trei contracte importante în domeniul Apărării, negociate prin metoda „guvern-guvern”, în urma cărora România va achiziționa sisteme de apărare și armament extrem de costisitoare: sisteme de apărare antiaeriană Patriot, lansatoare mobile de rachete cu bătaie lungă HIMARS și transportoare blindate Piranha 5.
În septembrie 2018, ministrul român al Apărării anunța plata a peste 142 milioane de euro pentru blindatele Piranha, alte 409 milioane de dolari, pentru un prim sistem de rachete HIMARS, precum și plata pentru un al doilea sistem Patriot, în valoare de peste 2,4 miliarde de lei.
Anul trecut, România a ajuns pe locul 40 în topul cheltuielilor militare efective, cu 4,6 miliarde de dolari cheltuiți pentru dotarea armatei.
Editor web: M.L.