Eleva de 14 ani din județul Cluj, care s-a înecat miercuri cu un jeleu la școală, este în stare critică. Adolescenta e în comă profundă și este internată pe secția de Terapie Intensivă. "Jeleul era blocat la intrarea în trahee, practic s-a lipit de acesta. Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare", a declarat medicul Corina Dumitru de la Ambulanța Gherla pentru Gherla Info.
Imediat după ce s-a înecat cu jeleul, eleva ar fi încercat să bea apă, după care s-a prăbușit. Martori la incidentul înfiorător, profesorii au alertat cadrele medicale din comună. Asistenta medicală din școală și medicul de familie din comună au încercat să îi acorde primul ajutor. Abia după sosirea unui echipaj medical de la Gherla, oraș situat la 30 de kilometri distanță de comuna Geaca, s-a reușit extragere jeleului.
"Din păcate, a fost nevoie de timp ca noi să ajungem la Geaca, timp prețios în care creierul fețiței a fost lipsit de oxigen. De aceea încurajăm pe toată lumea să-și însușească măsurile de prim ajutor. Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare", a declarat medicul Corina Dumitru de la Ambulanța Gherla pentru sursa citată.
Potrivit medicilor, jeleul era blocat la intrarea în trahee.
"Practic, s-a lipit de trahee. Doar cu laringoscopul putea fi vizualizat. Era un jeleu alb cu verde, cu aroma de măr. Sunt jeleuri destul de mari, aflate în comerț prin supermarketuri, sunt foarte periculoase!", avertizează medicul Corina Dumitru.
După ce a fost resuscitată în sala de clasă, eleva a fost transportată de urgență la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca cu elicopterul SMURD.
„Fetița este în comă profundă și necesită susținerea funcțiilor vitale. Este internată pe secția de Terapie Intensivă a spitalului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii Cluj-Napoca, dr. Daniela Dreghiciu, pentru Știri de Cluj.
Drama a avut loc miercuri, în jurul orei 11:00, la Școala Gimnazială Geaca, din județul Cluj. Eleva participa la acțiunile organizate de școală în cadrul programului "Săptămâna Verde".
Editor : Izabela Zaharia