România şi Lituania se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în funcţie de ponderea cheltuielilor guvernamentale în PIB, cu un nivel de sub 35%, în timp ce la nivelul UE aproape jumătate din PIB (48,2%) este reprezentat de aceste cheltuieli, potrivit datelor publicate marţi de biroul european de statistică Eurostat, aferente anului 2014, potrivit News.ro.
Ponderea mică a cheltuielilor în PIB este consecință a unei ponderi la fel de mici a veniturilor în PIB. La rândul lor, veniturile au o pondere redusă în PIB din cauza ponderii ridicate deținută de economia neagră în total.
Protecţia socială a reprezentat în 2014 cea mai importantă componentă (19,5% din PIB), cu un nivel al cheltuielilor de peste 20% din PIB în Finlanda, Franţa, Danemarca, Austria, Italia, Suedia, Grecia şi Slovenia. În România, ponderea protecţiei sociale în PIB a fost de 11,4%, cel mai scăzut nivel din UE, alături de ţările baltice.
La nivelul UE, domenii cu pondere importantă a cheltuielilor în PIB mai sunt sănătatea (7,2%), servicii publice generale, precum afacerile externe şi tranzacţiile cu obligaţiuni de stat, (6,7%), educaţie (4,9%) şi afaceri economice (4,2%).
În domeniul sănătăţii, ponderea variază de la peste 8% din totalul cheltuielilor guvernamentale în Danemarca, Finlanda, Franţa, Belgia şi Olanda până la 4% în România, Polonia (4,6%) şi Grecia (4,7%). Cheltuielile pentru educaţie au reprezentat 4,9% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, în 2014. Ponderea educaţiei variază de la 7,2% în Danemarca, 6,6% în Suedia, 6,4% în Finlanda, 6,3% în Belgia şi 6,2% în Portugalia până la 3% în România.