Casa de amanet în care lucrează Cristian Petric pare mai degrabă un magazin de electronice. Rafturile sunt încărcate cu laptopuri, aparate foto şi monitoare. Iar asta pentru că tot mai mulţi clienţi de-ai săi nu au mai putut să dea înapoi banii împrumutaţi, aşa că obiectele pe care le-au amanetat sunt puse acum în vânzare.
„Bijuterii, masini, electrocasnice, laptopuri, telefoane mobile. Le trebuie bani pentru concedii sau că au rămas fără bani”, spune Cristian Petric, administratorul unei case de amanet
Un bătrân, Artur Leibovici, a venit special la amanet nu ca să împrumute bani, ci ca să cumpere un aparat foto.
„Ăsta ar fi fost vreo 2 milioane şi ceva şi mi l-a dat cu 1 milion jumate”, spune afirmă Artur Leibovici.
Oamenii rămaşi fără bani au ajuns să ducă la amanet cam tot ce găsesc prin casă.
„Cazuri mai speciale aşa: aţe de cusut, tacâmuri, linguri, polonice, de valoare pentru ei, frigidere, maşini de spălat”, spune angajatul unei firme de amanet.
Casele de amanet acceptă, însă, numai obiecte de valoare, ca bijuteriile şi electronicele.
Pentru un gram de aur, casele de amanet ofera între 70 şi 95 de lei. În cazul electronicelor, împrumutul dat acoperă cel mult 40 la sută din valoarea aparatului.
„Am o pereche de cercei la amanet, am luat pe ei 290, în banii vechi două milioane nouă sute. Plătim şi comisionul, asta e”, spune Elena, clienta unei case de amanet.
Comisioanele foarte mari, de până 1 la sută pe zi, îi împovărează şi mai rău pe clienţi. Din această cauză, aproape 10 la sută dintre ei nu mai reuşesc să-şi recupereze obiectele amanetate.
„Această camătă care este relaţia cu casele de amanet este, în general, o caracteristică a societăţilor mai puţin dezvoltate economic”, explică analistul economic Adrian Mitroi.
„Sunt probleme în momentul în care vine cetăţeanul să-şi recupereze bunurile lăsate la amanet, în momentul respectiv află de comisioane noi, toate acestea înseamnă practici incorecte şi abuzive”, afirmă Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.
Casele de amanet sunt o afacere bănoasă. Au profituri de până la 20 la sută de sarbatori şi în perioada concediilor de vară, când lumea are nevoie de mai mulţi bani. În ţară sunt aproape trei mii de case de amanet.