Întrebat dacă va fi sau nu criză economică în România, dar şi la nivel mondial, profesorul de economie Mircea Coşea a explicat: „Nu ştiu dacă va fi criză, dar vor fi elementele unei recesiuni, asta în mod sigur. Sunt trei elemente, citate şi la Davos, care sunt evidente, şi mai e un criteriu mai puţin discutat în România, dar care e şi în alte ţări - se discută de mult, că de vreo 20 şi ceva de ani progresul tehnic nu mai accelerează creşterea economică. Asta înseamnă că vom avea, până se va mai descoperi ceva, o creştere economică în mare parte extensivă. Acest tip de creştere e barat de câteva elemente – China nu mai poate merge cu modelul pe care îl are, în al doilea rând preţul petrolului care coboară foarte mult tot ce înseamnă stimulare economică şi, în al treilea rând o devalorizare competitivă a monedelor care face ca schimburile internaţionale să îşi piardă din eficacitate.
Asta va duce la criză. Nu înseamnă că va începe în acest an.
În România e altă problemă, e un mediu special în care se suprapun două crize, cea structurală din 1990, economia noastră produce valoare adăugată mică şi o capitalizăm în exteriorul ţării, pe această criză şi cu aspect politic vine şi criza geopolitică.
Nu se va simţi în 2016, e un an privilegiat cu un guvern tehnocrat, lucrurile vor încerca să meargă bine pentru că sunt alegeri. În 2017 vom începe să resimţim câte ceva, probabil vor fi schimbări ale codului fiscal, în sens invers poate vor fi o creştere a impozitării la nivel local şi o presiune care începe să fie anunţată – vom avea emigranţi, refugiaţi – ceea ce va avea efect nociv pentru că cifra pe care o vom avea – din primăvară vom fi o ţară de tranzit – cifra vehiculată de UE a fost cam 7.000 – 8000 pentru România. Cheltuiala de 400 de lei de persoană pentru casă, masă şi alte facilităţi coincide cu venitul de pensie minimă, va fi un efort suplimentar”.
Citiţi şi
O criză economică „de import” ar putea lovi România