În acelașți timp cheltuielile totale au fost de 2.352 lei, mai mult cu 7,8% față de 2014, potrivit datelor statistice făcute publice luni de către Institutul Național de Statistică. Fiecare persoană a cheltuit lunar 885 lei, respectiv 87,5% din nivelul veniturilor totale.
Cum s-au format veniturile
Cea mai mare parte a veniturilor gospodăriei au fost de natură bănească. Acestea au fost, în medie, de 2.362 lei lunar pe gospodărie (889 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 325 lei lunar pe gospodărie (122 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (55,7% din veniturile totale ale gospodăriilor).
La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestații sociale (23,9%), veniturile din agricultură (2,9%), veniturile din activități neagricole independente (2,4%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%).
Veniturile din prestații sociale sunt definite ca ajutoarele primite pentru boală și îngrijirea sănătății,invaliditate, limită de vârstă, urmaș, familie/copii, șomaj, locuință, excluziune socială. O pondere importantă au deținut-o şi veniturile în natură (12,1%), din care 10,7% a fost reprezentată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii.
Mâncarea, aproape 40% din total cheltuielilor
Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării au fost în 2015 consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administrația publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.).
Cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni au deținut o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației (doar 0,7%). Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deținut, în anul 2015, în medie, 38,2% din consumul gospodăriilor.